Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Нацбанк розповів, які купюри найчастіше підробляють в Україні та як їх перевірити

Нарватися на фальшиву купюру може кожний. Й мало того, що це втрата грошей, та ще довести, скажім, у магазині, що ти їй розплатився ненавмисно, майже неможливо. Тож вихід один – слідкувати за тим, які банкноти береш сам, отримуючи решту. А ще краще – більше користуватися кредитними картками.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, за даними НБУ, 45% від усіх підроблених купюр в Україні становить купюра 200 гривень. Крім того, фальшивки зустрічались серед 500 і 100 гривень.

Згідно з моніторингом Національного банку за 2022 рік, рівень підроблення банкнот гривні знизився більш ніж утричі порівняно з попереднім роком. Зокрема, на один мільйон справжніх банкнот гривні припадало близько 2,2 підроблених банкнот.

За даними НБУ, більшість підроблених банкнот належала до старого зразка, а саме: 500 грн (39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їхньої загальної суми), 200 грн (45% та 26% відповідно) та 100 грн (8% та 2% відповідно).

Інші банкноти з підробкою номіналами 5, 10, 20, 50 та 1000 гривень складали всього 8% від вилучених з обігу. Після проведення моніторингу у 2022 році було встановлено, що кількість підроблених банкнот гривні нового зразка становить лише 11% від загальної кількості підроблених банкнот, які були вилучені з банківської системи України.

Таким чином, на 1 мільйон справжніх банкнот гривні нового зразка кількість підроблених банкнот складає всього 0,2.

Перевірити на справжність купюри частково можна без спеціального пристрою. Для цього рекомендується подивитися на неї проти світла, де перевіряються наявність водяних знаків, наскрізного елемента та повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки з зображеннями цифрового позначення номіналу, напису “грн” та зображення тризубу.

Також можна перевірити банкноту, змінюючи кут нахилу, де зображення, виконані оптично-змінними фарбами, змінюють колір та мають кінетичний ефект, частково введена в товщу паперу полімерна захисна стрічка містить зображення цифрового позначення номіналу та графічного знака гривні, а латентне зображення цифрового позначення номіналу стає видимим при розгляданні банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом.

Раніше Інформатор писав про те, що з 1 січня в Україні вилучають деякі банкноти, та про те, що Нацбанк вводить в обіг нову банкноту пам’яті Григорія Сковороди.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору