Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні вилучають з обігу деякі банкноти: які

З 1 січня 2023 року Національний банк розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти. Це купюри номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років. Вилучення та заміна їх на нові буде відбуватися поступово.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Нацбанк України,  з 1 січня 2023 року Національний банк спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу банкнот номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років. Замість в них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме:

  • обігові монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року;
  • банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

Старі купюри банки України не видаватимуть із кас за всіма видами готівкових операцій. Крім того, Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Як наслідок, потрапляючи в банки, банкноти попереднього покоління не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до Національного банку для подальшої утилізації.

Проте такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати.

Водночас поступово в обігу банкнот попереднього покоління ставатиме дедалі менше, а їх місце займатимуть відповідні “сріблясті” монети номіналом 5 та 10 гривень зразка 2018 року та оновлені банкноти номіналом 20 та 100 гривень – із сучасним дизайном та посиленою системою захисту.

Раніше Інформатор писав про те, що Нацбанк вводить в обіг нову банкноту пам’яті Григорія Сковороди.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору