Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

29 березня – Всесвітній день фортепіано: народне свято, заборони, традиції та прикмети погоди

29 березня – Всесвітній день фортепіано, День народження Кока-коли та День фокусника. У церковному календарі відзначають свято на честь мученика Саввіна. В народі відоме під назвою Саввін, тележний день.

Інформатор розповість, хто відзначає сьогодні іменини.

Всесвітній день фортепіано

Ініціатором впровадження Всесвітнього дня фортепіано став відомий сучасний німецький композитор Нільс Фрам. Свою популярність він здобув завдяки творчому підходу до музики. На його концертах звучать синтезатори та інші клавішні музичні інструменти, різноманітні електронні прилади. Проте центральне місце в його композиціях завжди належить фортепіано. Саме щоб звернути увагу на важливість цього клавішного інструменту в сучасній музиці та популяризувати фортепіано серед широких мас людей і було запропоновано святкування Всесвітнього дня фортепіано.

Вперше піаністи усього світу відзначали це свято у 2015 році. Коли Фрама запитали, чому світові потрібен День фортепіано, він відповів дуже просто: «… Святкування дня фортепіано не завадить нікому: ні виконавцям, ні композиторам, ні майстрам, ані слухачам».

До дати, на яку припадає святкування цього дня, Нільс Фрам також підійшов творчо та досить символічно. Виявляється для святкування було обрано 88-й день року, а це, як ви здогадались, якраз 29 березня. Чому 88? Все дуже просто – саме стільки клавіш у фортепіано.

День народження Кока-коли

Щорічно 29 березня власний день народження святкує популярний газований напій – Кока-кола, бо саме цього дня у 1886 році американський фармацевт Джон Пембертон приготував напій з листям коки як ліки проти головного болю. Власне, на основі такого відвару, який Пембертон спочатку називав Кокою та французьким вином (через додавання вина), в підсумку утворилась відома всьому світові Кока-кола.

Перші Кока-коли містили кокаїн та вино, а Джон Пембертон запатентував напій як засіб від нервів. Пізніше ці інгредієнти вилучили, а Колу зробили газованою.

Медики вважають, що вживання Кока-коли негативно впливає на здоров’я нирок, серед шкідливих інгредієнтів – цукор та діоксид вуглецю.

Цікаво, що рецепт відомого напою тримають у великій таємниці, його знають лише двоє людей. Також завдяки Колі світ побачив Санта-Клауса саме в такому вигляді, котрий нині відомий кожному.

Саввін, тележний день

З цього дня дорога поступово ставала проїзною, хоча бруду ще було достатньо. На санях вже було не проїхати. Протягом декількох тижнів після Савиного дня пересідали на вози. А 29 березня вози оглядали, чистили і зміцнювали. При потребі лагодили колеса і голоблі.

У Саввін день існував ритуал для благополуччя і удачі у всіх справах. Для цього сідали у віз і об’їжджали село по колу. Наші предки вірили, що після такого обряду ніякі злі сили їм не загрожують.

Що не можна робити

Не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця сьогодні, оскільки триває Великий піст 2023. Також в цей день не можна носити одяг і взуття з натуральної шкіри.

Батькам не можна кричати на дитину в цей день, інакше відносини з малюком надовго зіпсуються.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Якщо в Саввін день тепло, то вся весна буде теплою.
Випав сніг 29 березня – до частих змін погоди і перепадів температури найближчими днями.
Якщо вечір похмурий і сонце сідає в хмарах, то скоро підуть дощі.
На вербі з’явилися листочки – вже можна сіяти моркву, кріп і петрушку.
Птахи купаються в калюжах – до потепління.
Хмари високо і швидко пливуть – до гарної погоди.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Амалія, Денис, Іван, Павло, Роман, Савин.

Раніше ми розповідали, що нацбанк розповів, які купюри найчастіше підробляють в Україні та як їх перевірити. Писали, що у Кривому Розі лебідь вдарився об металеву конструкцію та про гороскоп на 29 березня для всіх знаків Зодіаку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору