Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи повинен сімейний лікар надавати пацієнту свій особистий номер телефону та відповідати на дзвінки

Сімейного лікаря багато з українців сприймають, як так собі швидку допомогу, дзвонити до якого можна у будь-яку годину дня та ночі і він зобов’язаний, кинувши усі справи, кидатися рятувати пацієнта. Але ж лікар – це звичайна людина, яка має право відпочивати та жити власним життям.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Telegram канал НСЗУ, сімейний лікар надають первинну медичну допомогу під час особистого прийому пацієнта у закладах первинки. За певних умов, наприклад, якщо стан пацієнта потребує особливої пильності чи уваги, лікар може прийняти рішення надати таку допомогу дистанційно. Тобто за допомогою мобільного телефону. Але лікар самостійно вирішує, чи надавати особистий номер телефону пацієнтам, в які дні та години відповідати на повідомлення чи дзвінки.

Сімейні лікарі не зобов’язані надати свій особистий номер мобільного на вимогу пацієнтів із декларацією.
Який номер телефону давати пацієнту – власний чи контакт-центру або реєстратури закладу, лікар вирішує сам. Це його право. Адже медичні послуги, які надають сімейні лікарі не належать до екстрених.
Якщо виникає невідкладна ситуація, потрібно телефонувати до 103 або самостійно їхати до приймального відділення лікарня. Воно працює цілодобово, і такі випадки не потребують направлення від сімейного лікаря.

Тобто, якщо у вас трохи заболів шлунок чи піднялася температура у дитини, не треба дзвонити сімейному лікарю у неділю о пів на шосту ранку й обурюватися, що він не бере слухавку. Лікар просто відпочиває у свій вихідний день і не зобов’язаний відповідати на дзвінки.

Якщо ж стан здоров’я серйозний, необхідно визивати екстрену допомогу.

Раніше Інформатор писав про те, яка медична допомога має надаватися безкоштовно при травмах, та про те, які медичні послуги в умовах амбулаторій, надаються безкоштовно.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору