Інформатор Кривий Ріг

Анонси

О. Вілкул: У Кривому Розі створена потужна госпітальна база для надання медичної допомоги пораненим. Крім невідкладної допомоги та лікування, воїни також мають можливість пройти реабілітацію

Медичні заклади Кривого Рогу забезпечені ліками, з початку війни створений та постійно поповнюється їх стратегічний запас. Також, від початку війни була налагоджена чітка система для надання першої невідкладної допомоги – у прифронтових громадах чергували та працювали криворізькі медики та карети Швидкої, які могли оперативно доставляти поранених до міста, що дозволило врятувати не одне життя. Організована у Кривому Розі система роботи та надання допомоги відзначена багатьма лікарями з інших міст.

Після лікування, багатьох бійців направляють на реабілітацію. У Кривому Розі цим напрямком займаються два медзаклади. А відсьогодні покращити свій фізичний стан воїни можуть і у новому кабінеті лікувально-фізичної реабілітації військовослужбовців, який відкрили на базі міської лікарні №3. У ньому є необхідне спортивно–оздоровче обладнання, із пацієнтами працюватимуть фахові лікарі.

Ініціаторами створення реабілітаційного комплексу є учасники бойових дій, добру справу підтримали та допомогли у реалізації проєкту Рада оборони міста, волонтери та громадські організації.

Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул подякував дружній команді однодумців, які буквально за декілька місяців закупили обладнання та капітально відремонтували одне із приміщень медзакладу.
Олександр Вілкул зазначив: «З перших днів війни, коли лінія фронту була дуже близько від Кривого Рогу, питання організації надання невідкладної медичної допомоги та подальшого лікування і реабілітації поранених було одним із найголовніших. Ми налагодили чітку систему роботи у цьому напрямку. Через Кривий Ріг більше 10 тисяч поранених та хворих бійців і наша госпітальна база спрацювала на 100%. Зараз, коли ворога відкинуто від Кривого Рогу та на лівий берег Дніпра і безпекова ситуація покращилася, до нас направляють для надання вторинної допомоги поранених із багатьох ділянок фронту. Наразі, усі лікарні працюють стабільно. Ще з весни минулого року вони оснащувалися генераторами, що дозволило потім, під час блекаутів, не переривати лікувальний процес.

Що стосується питання реабілітації наших воїнів, то з цим ми працюємо ще з 2014 року. Кожен військовослужбовець, який пройшов горнило війни, потребує психологічної та медичної підтримки. У 2017 році у місті було створено потужний Центр реабілітації учасників бойових дій. Він – один із кращих в Україні. В середньому за рік у ньому проходить реабілітацію близько 500 учасників АТО та учасників бойових дій. Потреба у таких спеціалізованих лікувальних комплексах, нажаль, зараз велика і коли до нас звернулися самі військовослужбовці з ідеєю про створення кабінету лікувально-фізичної реабілітації ми, звичайно ж, підтримали їх ініціативу. Над проєктом працювали люди з відкритим серцем та щирим бажанням допомогти бійцям. Це – ще один приклад ефективної роботи нашої дружної криворізької команди!».

У кабінеті лікувально-фізичної реабілітації виконаний капітальний ремонт. Для виконання вправ та процедур придбано та встановлено спортивно-оздоровче обладнання: тренажер Бубновського, бігову доріжку, велотренажер, тренажер для гіпер-екстензії, лаву для м’язів та преса, спортивні гантелі, ампліпульс та інше.

Валерій Катькін, механік-водій танка Т72, учасник АТО та учасник бойових дій уже під час повномасштабного вторгнення росії сказав: «Під час наступу на Херсонщині 29 серпня 2022 року я отримав поранення в руку та ногу. Проходив лікування спочатку у закладах Апостолового, Києва, а потім у Кривому Розі. Лікарі у нас мають «золоті руки», але їм дійсно іноді ще не вистачає бази для реабілітації хлопців. Так у мене та моїх побратимів, з якими воював, виникла ідея створити такий кабінет. Нас підтримали і Рада оборони міста, і волонтери, і військові, і єврейська та азербайджанська громади, комунальне підприємство «Кривбасводоканал». Були зібрані кошти для ремонту приміщення та закупки спортивно-реабілітаційного обладнання. Це наш внесок у спільну велику справу. Також, велика подяка керівництву міста за найсучасніший Центр реабілітації який був створений на базі міської лікарні №5. Він дуже допомагає бійцям, реабілітацію у ньому проходять військові зі всього міста. Низький уклін – лікарям усіх інших лікарень! А наш кабінет буде більш локальний, для жителів Центрально-Міського району».

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору