Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Яку медичну допомогу українці можуть отримати в амбулаторіях безкошовно

Більшість українців давно звикли до того, що лікування – справа дорога і тому звертаються до лікарів лише у крайніх випадках, коли вилікувати занедбану хворобу дійсно дорого. Але є ціла низка медичних послуг, які навіть в умовах амбулаторій, надаються безкоштовно.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Національну службу здоров’я, консультації, діагностика, спостереження за перебігом лікування, деякі дослідження та навіть хірургічні операції, які не потребують цілодобового контролю за станом пацієнта в умовах амбулаторії є безоплатними, якщо у пацієнта є направлення та укладена декларація з лікарем.

Під час війни направлення може бути як електронним, так і паперовим. Його виписує сімейний лікар, терапевт або педіатр або особистий лікар. При цьому вони можуть виписати пацієнту направлення на будь-які необхідні дослідження та консультації. Звертатись за кожним направленням до сімейного лікаря не потрібно.

Гінеколог, психіатр, фтизіатр, нарколог, стоматолог та особистий лікар, тобто той, у якого спостерігається пацієнт, приймають без направлення. Також без направлення приймають пацієнтів у невідкладному стані.
Держава оплачує лікарням консультації всіх наявних у штаті спеціалістів, а також проведення інструментальних та лабораторних досліджень, які необхідні пацієнту для отримання якісної діагностики та лікування.
Наприклад, загальноклінічні та біохімічні аналізи, такі як загальний аналіз крові, тест на тропінін, тести на вітаміни, а також бактеріологічні дослідження, цитологічні, імунологічні, гормональні (наприклад, на тироксин, кортизол, тестостерон, норадреналін, естрадіол, інсуліноподібний фактор росту -1 (ІФР-1) дослідження слуху, зору, МРТ, УЗД та інші. Тобто для пацієнта вони також мають бути безоплатні.
В амбулаторних умовах вагітні жінки мають право на безоплатне ведення вагітності лікарем-гінекологом. Для цього у Програмі медичних гарантій передбачений окремий пакет, за яким вагітні можуть отримати безоплатно як консультації та огляди лікарів, так і всі необхідні аналізи та дослідження.
На амбулаторному рівні забезпечується лікування пацієнтів методами гемодіалізу та перитонеального діалізу. Їх здійснюють заклади, що уклали договір з НСЗУ на відповідні пакети послуг.
За цим напрямом для пацієнта безоплатні не тільки процедури, а й супутні консультації, дослідження, контроль ефективності лікування, забезпечення необхідними лікарськими засобами відповідно до Національного переліку. Підставою для надання послуг є направлення від нефролога та встановлений діагноз.

Тому не треба бояться і чекати, доки болі стануть нестерпними, щоби звернутися до лікарів. Хворобу легше і набагато дешевше лікувати на початковій стадії, інколи навіть безкоштовно.

Раніше Інформатор писав про те, що лікарі лікарні ім. Мечникова у Дніпрі, врятували життя бійця ЗСУ діставши кулю з його голови.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору