Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Афанасій Ломонос та чому в цей день не можна хрестити хлопчиків: що відзначають 18 січня в Україні та світі

18 січня 2024 року понеділок. Важливих державних  свят в Україні немає. Є свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

18 січня в Україні і світі святкують День технічного обслуговування. Його ціль – нагадати про необхідність провести належний технічний огляд приміщень, побутової техніки, автомобілів та впевнитися, що все знаходиться у робочому стані. Також цього дня роблять генеральне прибирання у будинках, перевіряють системи вентиляції та каміни, приводять до ладу подвір’я.

Організм людини теж потребує «діагностики та обслуговування». У День технічного обслуговування люди згадують, що потрібно записатися до лікаря, перевірити зір чи зробити гастроскопію.

18 січня за новим церковним календарем православні згадують святителя Афанасія Великого. У народі Опанас Ломонос. Так його прозвали тому, що зазвичай цього дня був сильний мороз, говорили: “Афанасій Ломонос – бережи свій ніс”.

Святого Афанасія просять про прощення гріхів, настанову на шлях істинний, здоров’я, допомогу в боротьбі з епідемією, благополуччя, смиренність і терпіння. Також святому моляться про вирішення будь-яких питань, пов’язаних із вірою.

За старих часів існувала традиція на Афанасія обходити дім зі свічкою і молитвою – так захищали його від усього недоброго. День вважається невдалим для весілля, але хорошим для сватання.

Сни в ніч проти 19 січня є пророчими. Тому обов’язково їх треба запам’ятати, але нікому про них не розказувати.

Що не можна робити.

  • конфліктувати, особливо з близькими;
  • відмовляти в допомозі;
  • засуджувати і пліткувати.

Народні прикмети

  • вранці сніг – буде гарний урожай хліба та гречки;
  • мало снігу – буде мало ягід і грибів;
  • на небі багато зірок – до врожаю пшениці та гороху.

Іменини святкують: Кирило, Євген, Марко, Дмитро, Омелян, Іларіон, Максим, Охрім, Маркіян, Афанасій, Опанас, Олексій, Оксана, Марія.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 17 січня. Також повідомлялося про гороскоп на 17 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору