Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому не варто виходити з дому 15 січня та які свята відзначають в цей день

15 січня понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

15 січня – день створення найбільшої електронної енциклопедії у світі — Вікіпедії. Сьогодні, кожен з нас, шукаючи ту чи іншу інформацію, перш за все звертається до Вікіпедії. Вона є п’ятим за відвідуваністю сайтом у світі.

Загалом існує 314 Вікіпедій різними національними мовами. Українська Вікіпедія за кількістю статей посідає17-те місце. Кількість її статей складає 879 545. Вікіпедія не претендує на істинність опублікованої в ній інформації. Щоб підтвердити ту чи іншу інформацію і дати читачеві перевірити її правдивість, до статей додають посилання на джерела. Таким чином, за перевірку правдивості статей Вікіпедії відповідальні читачі.

Також 15 січня – це День Мартіна Лютера Кінга. Саме цього дня у 1929 році народився цей один з найвідоміших громадських діячів ХХ століття. Завдяки його зусиллям в США були прийняті закони про громадянські та виборчі права, які виступали гарантією рівних прав людини незалежно від національності та кольору шкіри. У 1964 році Мартін Лютер Кінг став лауреатом Нобелівської премії миру. 4 квітня 1968 року був смертельно поранений кулею снайпера у Мемфісі.

15 січня в церковному календарі – день пам’яті Павла Фівейського. У народі він  вважається небезпечною датою. За давніми повір’ями, в цей день по землі бродять духи-лихоманки. Люди намагалися не виходити з дому без великої необхідності і не надягати легкий одяг.

У чаклунів і знахарів дата 15 січня вважалася вдалою для накладення псування, привороту або хвороби, і інших нечестивих занять. Тому чесні люди в цю дату боялися розлютити недругів, щоб їм не помстилися. Проте для лікування цей день вважається вдалим. Будь-які оздоровчі процедури, масажі та операції в свято 15 січня пройдуть успішно. А у вагітних будуть легкі пологи. Люди з болями в ногах в цю дату робили ванни з цілющими травами.

15 січня – вдалий день для весілля, родина буде щасливою і міцною.

Чого не можна робити

  • Заборонено з’ясовувати стосунки, лихословити.
  • Не можна залишати взуття брудним на ніч.
  • Не варто засуджувати інших, обговорювати їхнє життя.

Народні прикмети

  • Снігурі голосно співають – до швидкої зміни погоди.
  • Півні співають раніше, ніж зазвичай – до відлиги.
  • Якщо собаки і коти ховаються в теплі і закриті місця, то варто чекати похолодання.
  • Ясний день обіцяє ранню весну.
  • Якщо погода холодна, але річки і озера не замерзли, то в другій половині січня буде ще холодніше.

Іменини святкують: Фома, Юліан, Варлам, Гаврило, Герасим, Іван, Михайло, Павло, Прохор, Олена.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 14 січня. Також повідомлялося про гороскоп на 15 січня. 

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору