Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому 17 січня не можна різати хліб: свята та заборони цього дня

17 січня 2024 року середа. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

17 січня відзначається Міжнародний день наставництва. Він присвячений дню народження Мухаммеда Алі, легендарного боксера та видатного громадського діяча. Наставник може навчити створювати сильні та позитивні довгострокові відносини, надихати та сприяти розвитку особистості. Наставництво також допомагає розширити горизонти та вийти за рамки стереотипів щодо раси, сексуальної орієнтації, релігії, інвалідності тощо. Наставництво має силу, що здатна змінити суспільство як на місцевому, так і на глобальному рівні. З наставництвом стикається кожен із нас на кожному етапі життя. Наші батьки, потім вчителі, друзі так чи інакше впливають на формування кругозору та світогляду. Мета цього свята – сприяння глобальному порозумінню та підтримці наставницького руху в усьому світі.

Також 17 січня відзначається День дитячих винаходів. Прагнення винаходити – це природний стан усіх дітей. Діти – великі творці та вигадники. Сьогодні пропонуємо вам подивитися, на що здатні діти і, можливо, здивуватися тому, що відомі всім предмети придумали саме вони! Інновацій, авторами яких стали юні обдарування, накопичилося стільки, що було навіть засновано спеціальне свято.

Православна церква України 17 січня за новим стилем вшановує пам’ять ранньохристиянського ченця преподобного Антонія Великого. Наші предки в це народне свято відзначали середину зими. Половина важкого періоду вже пройшла. Селяни 17 січня перераховували припаси дров, корму для тварин, овочів і борошна. Якщо чогось не вистачало, то їздили на ринок і докуповували потрібні продукти.

Покровителя цього дня преподобного Антонія вважали захисником домашньої худоби. У народне свято 17 січня селяни молилися святому про здоров’я і добрий приплід домашньої худоби. Тваринам давали ласощі, прибиралися в хліві, святили сіно і воду.

Що не можна робити

  • Не можна різати хліб ножем – тільки ламати руками.
  • Невдалий день для рукоділля. Підвищується ризик порізатися ножицями або вколотися голкою.
  • Ні з ким не діліться довгостроковими планами, інакше вони не збудуться.
  • Не варто лінуватися і відкладати справи на майбутнє, інакше ніколи не вдасться завершити розпочате.
  • Хвалитися своїми покупками і досягненнями 17 січня не варто, щоб заздрісники вас не наврочили.

Народні прикмети

  • Сніг – до пізньої весни;
  • У другій половині дня сонце вийшло з-за хмар – весна прийде рано;
  • Якщо погода тепла, тоді найближчими днями стукнуть морози;
  • Безвітряний і ясний день – до сильного снігопаду;
  • Вночі хмарно – цього року буде великий урожай зернових.

Іменини святкують: Антон, Антоній, Єгор, Юрій, Георгій, Іван, Антоніна.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 16 січня. Також повідомлялося про гороскоп на 17 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору