Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День пам’яті кіборгів та чому не можна викидати хлібні крихти: що відзначають 16 січня

16 січня 2024 року вівторок. В Україні відзначають дуже героїчну дату. Святкує й музичний світ. Ще є свято церковне, з яким пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

16 січня в Україні відзначається День пам’яті Кіборгів. Дату  було встановлено за ініціативою українських воїнів, які 242 дні боронили Донецький аеропорт.

Бої за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів аеропорту. В обороні аеропорту також брали участь волонтери і медики.

За стійкість і незламність українських захисників назвали «кіборгами». Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

16 січня відзначають Всесвітній день The Beatles.  Саме в цей день 1957 року у клубі “The Cavern” молоді музиканти дали сій перший концерт. Тоді ще про молодих людей ніхто не знав, та й було їх всього троє: Пол Маккартні, Джордж Харрісон і Джон Леннон. Рінго Старр до них приєднався набагато пізніше – через кілька років. У 1960-му майбутні кумири поколінь офіційно оголосили себе групою The Beatles.

На цьому вплив магічного числа “16” для музикантів не закінчився – в 1964 році вони випускають пісню “I Want To Hold Your Hand”, яка розходиться мільйонним тиражем всього за 10 днів. За це журнал “Cashbox” присвоює їй перше місце в хіт-параді Америки.

В цілому, можна сказати, що справжнє визнання група отримала після презентації синглу “Please Please Me” в 1963 році. З цього моменту і почалася “бітломанія” – рух шанувальників ліверпульської четвірки по всьому світу.

Також 16 січня в Україні і світі святкують Міжнародний день гострої та гарячої їжі. По всьому світу гурмани додають до своїх страв різноманітні пекельні спеції і приправи, щоб додати “перчинки” звичайним продуктам. Майже в кожній національній кухні можна знайти рецепти, які базуються на гострих прянощах. Їхня користь полягає у тому, щоб пробуджувати апетит, але водночас не переїдати. У гострих продуктах міститься особлива речовина капсаїцин. Вона допомагає розширювати кровоносні судини. Завдяки цьому знижується артеріальний тиск та регулюється струм крові. Наприклад, в Азії та Китаї гостру їжу спеціально додають до раціону, щоб провести профілактику серцево-судинних захворювань.

16 січня православна церква шанує пам’ять одного із дванадцяти апостолів Петра. У посівному календарі цю дату називали Петро-напівкорм, оскільки половина запасів на зиму до цього дня.

У святителя Петра просять зцілення від важких недуг, допомоги в життєвих проблемах і підказати вихід із важких ситуацій. А ще не можна викидати хлібні крихти – щоб у майбутньому не голодувати, їх потрібно згодувати птахам.

Що не можна робити

  • Заборонено працювати з будь-якими гострими предметами, які нагадують вовчі зуби.
  • Суворо забороняється цього дня прати речі.
  • Не можна виносити з оселі сміття, адже з ним винесете і щастя.

Народні прикмети

  • Вітер з півночі — до довготривалих холодів.
  • Хуртовина – літо буде холодним та дощовим.
  • Йде сніг — на луках в травні буде багато трави.
  • Морозний день — до спекотного та посушливого літа.

Іменини святкують: Максим, Петро, Іван, Георгій, Нестор, Леоніла.

Раніше інформатор писав про те, що відзначають 15 січня. Також повідомлялося про гороскоп на 16 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

 

Нагору