Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Перший день нового року, День Всесвітніх молитов за мир, День Іллі Муромця: що відзначають 1 січня в Україні та світі

1 січня – це перший день нового року. А ще у світі відзначають важливу дату. Є свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор. 

1 січня в Україні та багатьох країнах світу відзначають Новий рік. Хоча дата 1 січня і немає астрологічного обґрунтування для початку нового року, однак вона досить логічна. Адже тільки-но минає грудневий сонцеворот, що від давніх часів означав початок нового життя.

1 січня у світі відбувається масова молитва, адже ця дата – День всесвітніх молитов за мир. У цей день священники звертаються до вірян з посланням миру, закликають не продовжувати ворожнечу, міжнародні конфлікти та війни, пробачити ворогам, боротися з насильством, відстоювати права людини, будувати мир на Землі, нести відповідальність за свої дії і зробити власний внесок у мирне співіснування. Віряни у цей день моляться Господу, благають його припинити війни та встановити мир.

Також 1 січня відзначається День Іллі Муромця. Багато вважає цього богатиря особистістю міфічною та ще й росіянином. Насправді він народився у селі Морівськ, чи по-старому Муромськ під Черніговом. Ці назви, до речі, згадують у літописах. Прототипів богатиря Ілька може бути кілька. Серед них називають Іллю на прізвисько Чобітько. Він був ченцем Києво-Печерської лаври й там донині спочиває. До речі, у писемних згадках у XVI столітті цього чоловіка називають Іллею Моровлянином.


Православні християни 1 січня шанують пам’ять Василя Великого. Його здавна вважали покровителем землеробства, а тому цього дня від самого ранку хлопчики ходили по хатах і засівали — розкидали зерно, бажали господарям дому достатку. Перший посівальник приносить в будинок щастя. Дівчатам засівати заборонялося. Також наші предки вірили, якщо цього дня вдягнути обнову, то цілий рік вас буде супроводжувати удача.

Що не можна робити

  • Не варто важко працювати, в перший день року краще відпочити, інакше весь рік важким буде.
  • Не можна виносити з будинку сміття, щоб не накликати нещастя.
  • Не можна лихословити, лаятися, сваритися.
  • Не варто позичати гроші і давати їх в борг.
  • Заборонено згадувати старі образи.

Народні прикмети

  • Ожеледиця на дорогах до великого урожаю.
  • Якщо від самого ранку йде сніг, то ще довго будуть снігопади (до самої весни).
  • Яскраві зорі вночі – чекайте на сильні морози.
  • Сильний сніг – влітку буде тепла погода.

Іменини відзначають: Василь, Федот, Петро, Григорій, Богдан, Федосій, Микола, Емілія.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 31 грудня. Також повідомлялося про гороскоп на 1 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору