Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

14 липня: події у світі, церковне свято, прикмети погоди та що не можна робити

14 липня, відзначають Всесвітній день шашлику. Православна церква вшановує пам’ять безсрібників Кузьми і Дам’яна з Малої Азії. У народі відоме свято під назвами Кузьма і Дем’ян, літні кузьминки, дівоче свято, куряче свято.

Хто відзначає День ангела, прикмети погоди та які існують заборони сьогодні, – розповість Інформатор.

Всесвітній день шашлику

Хто з вас не хотів би поласувати смачненьким шашличком на свіжому повітрі? Ось вам і нагода – Всесвітній день шашлику (World Kebab Day) або Всесвітній день смаженого м’яса, який відзначають в різних куточках землі щороку другої п’ятниці липня, це «смачне» свято про літо та про літнє дозвілля.

Страва під назвою «шашлик» походить від кочових племен Азії, проте подібним чином готували м’ясо і в інших народах світу. Насправді ж коріння шашлику набагато глибше – ще первісні люди готували м’ясо впольованих тварин на відкритому вогні. А перші історичні згадки про цю страву сягають античності. В ті часи люди засмажували на рожні цілі тушки тварин. Це були зубри, вепри та інша живність. А пам’ятки 6-7 століть у вигляді розписів та малюнків показують, як смажили на рожні тушки курей, качок, зайців та великі шматки м’яса.

Особливість шашлику у тому, що м’ясо для нього нарізають дрібними шматочками. Це дещо відрізняється від засмажування на вогнищі цілих тушок тварин. Вчені-історики дотримуються думки, що популярність дрібної нарізки м’яса для смаження у степових ділянках Європи та Азії обумовлюється більш швидким та економним приготуванням. Так для того, щоб приготувати невеликі шматки м’яса, потрібно було набагато менше деревини.

Кузьма і Дем’ян

Ці святі були талановитими лікарями і могли зцілити будь-яку хворобу, і ніколи не брали плату за роботу. Їм можна помолитися про одужання і лікування старих недуг. Також день в цілому вдалий для будь-якого лікування, медичних процедур і обстежень.

Святі Даміан і Косьма вважаються покровителями ковальського ремесла, міцного шлюбу і заводчиків домашньої птиці.

У цей день в давні часи в розпалі був сінокіс. Наші предки намагалися до цієї дати зв’язати хоч один сніп сіна, щоб урожай пшениці і жита був хороший. Цей сніп клали в затишне місце і не чіпали до самого кінця сінокосу. Під час роботи в полі українці затикали собі за пояс кілька довгих колосків, щоб спина не боліла.

Наші предки в свято 14 липня збирали урожай малини, смородини, агрусу і вишень. Ягоди заготовляли на зиму, робили варення і компоти. Полуниця до цього народного свята вже повністю зібрана і голі кущі обрізали.

Народне свято 14 липня отримало назву Літні Кузьминки. Цей день вважався дівочим святом. Жінки в цю дату влаштовували братчину – разом варили великий казанок каші. Кожна господиня приносила щось з дому для частування. Потім сідали за загальний стіл, обідали і ділилися плітками.

За давніми прикметами, жінкам для благополуччя і міцного здоров’я рекомендується провести цей день в компанії з іншими жінками.

Жінки встигали не тільки відпочити, а й попрацювати. У цей день збирали фарбувальні та цілющі трави, підгортали картоплю, продавали вирощені овочі та фрукти. Часто в цей день влаштовували розпродажі молочних продуктів. Чоловіки 14 липня лагодили і заточували граблі і коси.

Народжені 14 липня люди розумні і впевнені в собі. Дуже дотепні і легко виходять переможцями в будь-яких суперечках. Володіють даром втішати і заспокоювати близьких у важких ситуаціях. Добре ладнають з дітьми і літніми людьми.

Що не можна робити 

Жінкам в цей день не рекомендується займатися важкою фізичною працею, піднімати тяжкості, копати і орати землю.

14 липня не можна витрачати великі суми грошей і здійснювати великі покупки, особливо необдумані. День вдалий для накопичення грошей, а не витрат.

У цей день не можна заздрити чужому щастю і досягненням, обговорювати успіхи людини за її спиною і розпускати плітки, інакше у вас не буде нічого виходити. Також не варто нікому розповідати свої секрети, якщо не хочете, щоб вони стали відомі всім.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Сорока кричить – до тривалої спеки.
  • Якщо день хмарний, але квітки на рослинах відкриті і бджоли з метеликами продовжують літати, то дощу не буде.
  • Миші в льоні в’ють гнізда – до сніжної зими.
  • Якщо зозулі і солов’ї не перестали співати, то осінь буде ранньою і холодною.
  • На березі з’явилося жовте листя – до ранньої осені.
  • Великий урожай ягід на калині віщує сувору зиму.
  • Якщо місяць вночі має червонуватий колір, то скоро піднімуться сильні вітри.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

День ангела: Ангеліна, Дем’ян, Кузьма, Никодим, Петро.

Раніше ми розповідали, що на сьогодні прогнозують зірку усім знакам Зодіаку. Писали, про фільми, які показують у кінотеатрах Кривого Рогу та що сьогодні буде дощ із грозою у Кривому Розі.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору