Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Щедрий вечір, Всесвітня година миру, День шампанського: що відзначають 31 грудня в Україні та світі

31 грудня, неділя. Це останній день 2023 року. Християни відзначають Щедрий вечір. Ще проводять Всесвітню годину миру та День шампанського.

Про це розповість Інформатор.

Традиційно в останній день року у багатьох країнах світу проводиться масове дійство – Медитація заради миру в усьому світі, або Всесвітня година миру.

Цьогоріч кожен українець та весь цивілізований світ присвятить цю медитацію миру в Україні. Хай бажання та прагнення мільйонів людей прискорять перемогу України!

Молитва – це теж спосіб медитації. Робити це можна у прийнятній та зручній для вас формі,

Вперше глобальну медитацію по всьому світу провели у жовтні 1995 року за задумом доктора школи метафізики Барбари О’Гуїнн Кондрон з американського штату Міссурі. Вже наступного року масовий захід перенесли на полудень за Гринвічем 1 січня. Згодом і понині організатори мирного зібрання вирішили відзначати Всесвітню годину миру з 23:30 31 грудня по 12:30 1 січня.

31 грудня, відзначається День шампанського – напою, без якого важко уявити зустріч Нового року. Шампанське виробляється в чотирьох різних стилях, кожен з яких характеризується районом походження в регіоні Шампань і типами використовуваного винограду. Ці стилі дотримуються суворих стандартів, забезпечуючи якість і унікальність кожної пляшки.

Увечері 31 грудня, в переддень календарного нового року відзначається Щедрий вечір, Василів вечір або Маланка.

У Щедрий вечір ряджена молодь ходила по домівках, співала щедрівки, за що господарі їх щедро віддячували: пригощали оладками, пирогами, ковбасами. Щедрівками вітали господарів зі святом. Самі щедрування супроводжувалося магічними діями, танцями, музикою, пантомімою, обрядовими іграми з масками: наприклад, водили Козу та грали у Меланку. Також важливим ритуалом Щедрого вечора були дівочі ворожіння.

Головна страва Щедрого вечора – кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру кутю. На відміну від багатої, її можна заправляти скоромниною (м’ясом та салом).

Що не можна робити
  • Не варто брати і давати гроші в борг, інакше проблеми з фінансами переслідуватимуть весь рік.
  • У цей день не можна братися за щось нове.
  • Не варто виносити сміття з хати.
  • Не можна лаятися.

Народні прикмети

  • Відлига означає, що літо буде дощовим.
  • Якщо на вулиці туман, то урожай буде багатим.
  • Якщо цього дня тепла погода, то весна прийде пізно, а літо буде дощовим.
  • Східний вітер дме до потепління, а північний – до морозів.

Іменини святкують: Давид, Йосип, Михайло, Петро, Яків, Меланія.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 30 грудня. Також повідомлялося про

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору