Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день футболу, День благодійності: що відзначають 10 грудня в Україні та світі

10 грудня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято спортивне, свято наукове, свято добре та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

Кожного  року 10 грудня своє свято відзначають шанувальники самої популярної спортивної гри світу – футболу. Перша згадка про футбол як «про гру в м’яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Називалася вона Цу Чю, що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму.

Батьківщиною ж сучасного футболу вважається Англія. Згідно з документальним підтвердженням 1170 року вже існувала гра на полі з м’ячем, яка була дуже популярною серед молоді. Гра стала настільки популярною, що у короля Едуарда II навіть виникли через неї проблеми. У 1300-х роках країна готувалася до війни з Шотландією, однак воїни не вправлялися з лука, а натомість грали у футбол. Тому король видав заборону на гру на деякий час.

З часом футбол розповсюдився серед представників робітничого класу. Гра стала можливістю поспілкуватися та відпочити. Але тоді матчі не проходили цивілізовано. Правила були нечіткими, на полі часто виникали бійки, кількість гравців постійно змінювалася. Аж 1848 року в Кембриджському університеті були встановлені певні правила гри в футбол. Деякі з них чинні і зараз. А перша футбольна асоціація була створена в Англії 1863 року.

10 грудня в Україні відзначається День благодійності. Це національне свято, впроваджене з метою підтримки милосердя на різних рівнях відповідальності. Людина може займатися благодійництвом особисто, також існує багато громадських організацій та благодійних фондів, які здійснюють допомогу нужденним. Підтримуватися принцип милосердя має також і на державному рівні.

У День благодійництва люди згадують знамениті слова зі Святого Письма, які проголошують про те, що блаженніше давати, ніж приймати. Нехай кожен з нас спробує внести посильну лепту в будь-яку благу справу і спільно ми неодмінно помітимо, що саме такими вчинками і досягається порядок і загальний добробут, спокій і радість для всіх.

Також 10 грудня у столиці Швеції Стокгольмі відбувається вручення Нобелівських премій. тому цей день має назву Дня Нобеля. Нобелівські премії вручає лауреатам його Величність Король Швеції на церемонії, що проходить у річницю смерті засновника. Розмір грошової винагороди змінюється щорічно і становить приблизно 1 мільйон доларів. Нобелівські премії мають великий міжнародний престиж та всесвітнє визнання.

У народному календарі 10 грудня – свято Мина Красномовний. За старих часів вважали, що святий цього дня застерігає людей від сутінків, які не дають відрізнити світло від темряви, а добро від зла. Крім того, цього, мученика вважають цілителем очних хвороб. За переказами, він володів даром чудотворення і навіть повертав сліпим зір, святому моляться про фізичне здоров’я очей і просять “розкрити очі” на правду і брехню.

Що не можна робити

  • Заборонено лаятися, конфліктувати, лихословити й ображати.
  • Не варто брати в руки гострі предмети.
  • Не можна шити.
  • Заборонено брати чужі речі.
  • Не варто тримати зла.

Народні прикмети

  • яскраві зірки в ніч на 10 грудня – до морозу, а якщо тьмяні – до відлиги;
  • горобці вранці голосно цвірінькають – чекай потепління;
  • зоря багряна – до сильного вітру;
  • дим із труби підіймається до неба – буде сильний мороз, стелиться до землі – потеплішає.
  • суха та вітряна погода вказує на посушливе літо.

Іменини святкують:  Ангеліна, Вікторія, Євген, Іван, Степан.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 9 грудня. Також повідомлялося про гороскоп на 10 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору