Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

8 квітня: все про цей день, яке церковне свято та що не можна робити

8 квітня, відзначають День працівників військових комісаріатів, Міжнародний день буддизму, Міжнародний день фен-шуй. У православному календарі – день архангела Гавриїла і преподобного Василя нового.

Народні прикмети, що не можна робити та у кого іменини, розповість Інформатор.

День працівників військових комісаріатів

Щорічно 8 квітня відзначається День працівників військових комісаріатів, бо саме цього дня у 1918 році Раднаркомом були засновані комісаріати.

Військовий комісаріат відповідає за організацію мобілізації, облік, підготовку до служби, призову до війська тощо.

Міжнародний день буддизму

8 квітня кожного року всі представники буддистської релігії відзначають Міжнародний день буддизму (International Buddhist Day). Дата святкування обрана на честь дня народження Будди Шак’ямуні – основоположника вчення. В Японії подія також називається Фестивалем квітів. У відзначенні свята беруть участь приблизно 50 країн.

Буддизм – це релігійно-філософське вчення, яке допомагає духовно пробудитись. З’явилось воно в Давній Індії, близько 6 століття до н.ч. Буддизм часто називають «атеїстичною» релігією: хоча він має релігійні ознаки, все ж таки в буддизмі не існує Творця.

Міжнародний день фен-шуй

Фен-шуй можна визначити як давню філософію чи науку, яка виникла в Китаї приблизно 3 тисячі років тому. Це складна система позиціонування будівель та предметів всередині них таким чином, щоб узгодити їх положення з духовними силами для отримання здоров’я та щастя. «Фен» в перекладі з китайської означає вітер, а «шуй» — вода. Разом стихії відповідають за потоки життєдайної енергії «ци», яка присутня абсолютно всюди. Багато людей облаштовують свої оселі з дотриманням правил фен-шуй, сподіваючись гармонізувати своє життя. Цьому вченню в світі присвячено спеціальний день — 8 квітня відзначається Міжнародний день фен-шуй.

День архангела Гавриїла і преподобного Василя нового

За народним календарем цей день називають день Василя або Собор Гавриїла Благовіста.

Архангела Гавриїла шанують не тільки в християнстві, але й в іудаїзмі та ісламі. Його ім’я буквально означає “Всевишній – сила моя”. Саме він навчив книжковому письму Моісея, розповів  йому про створення світу і першу людину та навчив інших премудростей життя. Пророку Даниїлу Архангел Гавриїл явився і повідомив про час звільнення юдеїв із вавилонського полону, а також про час Боговтілення. За церковним повір’ям саме Архангел Гавриїл сповістив Іокима та Анну про народження від них Пресвятої Діви Марії, а священникові Захарію — про народження святого пророка Іоанна Предтечі.

Саме він приніс Діві Марії звістку про те, що у неї народиться син, якому судилося стати Спасителем. Звідси з’явилося прізвисько Гавриїла — Благовіст, або Благовісник.

Що не можна робити 

  • Цього дня варто уникати будь-яких хірургічних втручань;
  • Бажано відмовитися від пломбування зубів — результат може бути невдалим;
  • Не можна заздрити та лихословити.
  • Починати нові справи і заводити знайомства;
  • Перебувати в місцях великого скупчення людей;
  • Планувати важливі справи;
  • Не можна зловживати алкоголем;
  • Позичати гроші.

Що можна робити 

  • За звичаєм цього дня в народі починали садити томати, капусту, квасолю і баштанні культури.
  • Якщо до 8 квітня остаточно сходив сніг, то підгодовували азотом нарциси і тюльпани, а з лілій і півоній знімали укриття.

Народні прикмети 

В народі існувало повір’я, що все, що народиться в цей день, вийде нескладним. З цього приводу існувала приказка: “Що народиться на Гавриїла — потворне і некрасиве”.

  • Якщо цього дня заморозки, то весна буде холодною, а попереду ще будуть морози.
  • Якщо сніг на дахах все ще лишився, ще цілий місяць буде холодно.
  • Якщо помолитися архангелу Гавриїлу, він допоможе в будь-якому проханні і виконає світле бажання.
  • Сни в ніч проти 8 квітня збуваються протягом одного тижня після того, як присняться.
  • Якщо зацвіла черемха – можна висаджувати картоплю.
  • Якою буде погода 8 квітня, таким, за прикметами, і буде 8 жовтня.

Іменини: Лариса, Гаврило, Василь, Ганна, Алла, Малахій, Кіндрат, Віра, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 8 квітня для всіх знаків Зодіаку. Писали, що у Дніпропетровській області браконьєр наловив раків на майже 70 тисяч гривень та як і чим прикрасити паску до Великодня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

Нагору