Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Стрибають зі стільця та обливаються водою: як відзначають Новий рік у різних країнах світу

Новий Рік є одним з найулюбленіших свят в різних куточках світу. Відзначають його неоднаково. Деякі традиції можуть здатися нам дуже дивними, але, погодьтесь, що й наші можуть викликати непорозуміння в інших країнах.

Про цікаві звичаї зустрічі Нового року розповість Інформатор.

У Данії у новорічну ніч мешканці встають на стілець і стрибають з нього. Данці вірять, що таким чином вони відганяють від себе злих духів року, що минає. З цією метою жителі цієї північної країни також розбивають старий посуд, який зберігали протягом року. Розбивати старі тарілки і чашки заведено на порозі будинку друзів або близьких родичів. Вважається, що чим більше осколків старого посуду є біля входу в будинок в новорічну ніч, тим багатші його жителі на друзів.

В азійській країні М’янмі  Новий рік припадає на найспекотнішу пору року, тому їх новорічні традиції багатьом можуть здатися дивними – вони запасаються великою кількістю води, аби напередодні свят поливати водою кожного зустрічного. Також на вулицях країни влаштовують видовищні перетягування каната під гучні веселі крики і вигуки глядачів. А для того, щоб посилити новорічний галас на вулиці, жителі М’янми спеціально стукають по порожніх бляшаним банкам або розбивають посуд.

У Панамі Новий рік тісно пов’язаний з вогнем – тут заведено спалювати опудала знаменитостей. Однак проводять жителі Панами цей новорічний ритуал не з лихим наміром, в навпаки, щоб захистити загальних улюбленців від неприємностей, адже в опудало вони вкладають всі проблеми і хвороби року, що минає.

У Чилі, територія якої розташована на березі океану, напередодні Нового року відправляються на узбережжя, щоб під феєрверки і гучну музику зустріти майбутній рік у воді.

В Австралії Новий рік святкують влітку. Там, рівно о дванадцятій годині всі новорічні вечірки  припиняються, а настає час галасу – всюди звучать гудки, сирени, машини, дзвін, гучні вигуки. Саме так австралійці зазивають Новий Рік. Крім того, всі з радістю вітають один одного і дарують  подарунки.

В Японії сповіщає дзвін 108 дзвонів. Згідно буддизму, людину обтяжує 6 основних гріхів, кожен з яких має 18 відтінків. Так, японці вірять, що кожен удар дзвону звільняє їх від кожної такої напасті. По закінченню останнього удару, японці лягають спати та прокидаються вдосвіта, щоб зустріти Новий Рік з першими променями сонця.

Зустрічати Новий Рік в Італії заведено мати на собі щось червоного кольору.  Це може бути червона сукня, костюм, блузка, звичайні шкарпетки або навіть спідня білизн, адже саме червоний колір в Італії символізує удачу і везіння, які всі так жадають на порозі Нового Року.

В Болгарії опівночі гасять все світло в оселях. Саме в темряві під бій курантів настає традиційний новорічний час для поцілунків. До слова, в Болгарії на Новий Рік цілуються всі і з усіма – така традиція! Після цього, господині розрізають святковий пиріг з сюрпризами. Сюрпризом може бути зображення троянди або гроші. Перше символізує любов в Новому Році, а другі – багатство.

Головний символ Нового року у Шотландії – вогонь, який виганяє злих духів і освітлює Новий Рік. Там в новорічну ніч проводять факельні ходи, а у всіх будинках горять каміни та свічки.

Мешканці Перу у новорічну ніч зазвичай влаштовують масові бійки. Вони із насолодою гамселять один одного в рамках оригінального новорічного фестивалю. За допомогою силових ударів, місцеві жителі хочуть залишити в році, що минає, свої погані думки і негативні емоції. Також в Перу є ще одна дивовижна новорічна традиція – обійти свій квартал з валізою в руках, щоб відправитися в цікаву подорож в новому році.

Раніше Інформатор писав про те, чим відрізняється Колодій від Масляної. Також повідомлялося про традиції святкування Івана Купала в Україні.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору