Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ніч перед Різдвом: традиції, прикмети та що ставити на Різдвяний стіл

За старовинним українськими традиціями, у вечір напередодні Різдва уся родина збирається за святковим столом, де повинні бути 12 пісних страв. Головні страви столу – кутя та узвар. В цьому розі за новоюліанським календарем відзначають Святвечір 24 грудня. 

Для вірян Святвечір має велике значення, адже вважається, що саме в цю ніч народився Христос, – пише Інформатор.

Напередодні Різдва на вечерю збирається вся родина за одним столом. За традицією цього вечора на столі має стояти 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів.

Святий вечір починається із молитви та запалюванням різдвяної свічки, після чого всі куштують кутю. Згодом потрібно посмакувати кожною стравою. Свічка має горіти увесь Святвечір, поки не згорить вся, щоб була вдома Божа іскра любові.

Важливе місце під час Святвечора посідає оформлення столу. Його застеляють свіжим сіном або соломою, зверху насипають трохи зерна і покривають скатертиною. По кутках столу під скатертину кладуть по зубчику часнику, який згідно з народними віруваннями буде оберігати дім від злих сил та хвороби. Також часник символізує здоров’я і очищення від гріхів.

Почесне місце в оформленні займає Дідух. Це житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує добробут, хороший урожай та багатство. А ще вважається, що він приносить затишок та святкову атмосферу. В домі Дідух перебував до Старого Нового року чи Водохреща, а навесні його прийнято спалювати «на новий добрий урожай».

Що потрібно зробити в переддень Різдва:

  • обов’язково одягнути світлий одяг, не можна, щоб вбрання було темним, особливо чорним;
  • попросити вибачення у тих, кого ви скривдили;
  • запалити в будинку свічки, щоб притягнути благополуччя.

Прикмети та повір’я на Святвечір

  • Небо на Святвечір всипане зірками – у цьому році буде багатий урожай.
  • Якщо в навечір’я Різдва побачити зірку, яка падає, і загадати бажання, воно обов’язково збудеться.

12 страв на Святвечір:

  • Кутя,
  • Узвар,
  • Пісний борщ,
  • Пісні голубці,
  • Хліб,
  • Гарнір,
  • Соління,
  • Пісні салати,
  • Гриби,
  • Пампушки,
  • Вареники,
  • Риба.

Після вечері починаються забави. Починають колядувати та зустрічати колядників, нагороджуючи їх солодощами чи грошима.

Раніше ми розповідали, як провести весело новорічні свята. Писали, як приготувати креплики з оселедцем на Різдво та як влаштувати для дітей новорічний квест.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

Нагору