Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

23 грудня – День військовослужбовців оперативного контролю всіх рівнів в Україні: чому саме в цей день не можна розпускати плітки та обманювати інших людей 

23 грудня відзначають День військовослужбовців оперативного контролю всіх рівнів в Україні, День різдвяного кіномарафону. Православна церква України за новим стилем вшановує пам’ять преподобного Ніфонта та мученика Феодула. у народі відоме свято під знавами Федулів день, Федул Зимовий та Ніфонт, День Міни, Йосаф.

Які існують заборони та традиції цього дня, – розповість Інформатор.

День військовослужбовців оперативного контролю всіх рівнів в Україні

23 грудня святкують День українських військовослужбовців оперативного контролю всіх рівнів. Професійне свято має також назву Дня штабних спеціальностей та військ спецзв’язку. Метою цього дня є привернення уваги до невидимих на перший погляд структур, які забезпечують безперебійний та надійний зв’язок, як у мирні, так і у воєнні часи. Також за допомогою телекомунікаційних систем підтримується спеціальний зв’язок між посадовими особами усіх рівнів влади, від представників вищого державного управління до місцевих органів.

Головне управління спецзв’язку було сформоване у 1992 році. Тепер воно підпорядковується Службі Безпеки України. Адже своєчасне отримання необхідної й перевіреної інформації та швидке реагування на події з боку влади, правозахисників та військових є запорукою безпеки в Україні.

День різдвяного кіномарафону

День різдвяного кіномарафону (​National Christmas Movie Marathon Day) відзначають 23 грудня. Цей день є національним у США, але відзначається у всьому світі шанувальниками доброго різдвяного кіно. Це день, присвячений радості та ностальгії за різдвяними фільмами. Цей день є нагодою для кіноманів та любителів свят загорнутися в теплу ковдру, випити чашку гарячого шоколаду та переглянути свої улюблені святкові фільми.

Федулів день або День Міни

У давнину люди говорили, що святий Міна допомагає “побачити” правду і відрізнити її від брехні. Цього дня намагалися не брехати, бо побоювалися, що обман швидко розкриється.

Дівчата присвячували це народне свято рукоділлю. Працювати сідали біля вікна, бо через великий сніговий покрив у хаті було ясно. Незаміжні дівчата цього дня вишивали весільний рушник та ткали собі весільне вбрання на майбутнє. У Київській Русі вважалося, що кожна українка повинна вміти вишивати, інакше її можуть не взяти за дружину. У різних регіонах України вирізнялися візерунки вишивки.

Мами у народне свято 23 грудня проводили обряд для міцного сну дитини. Якщо малюк погано спав, повертався і плакав уві сні або довго засинав, над його колискою водили кадилом і промовляли: “Північниця, приходь у наш будинок, ти з кадилом пограй, спати дитині не заважай”.

Також у свято 23 грудня перевіряли худобу і годували тварин домашніми коржами. Селяни вірили, що це допоможе коровам, вівцям та козам легше пережити зиму. Курам цієї дати додавали в корм кісткове борошно, варені овочі та яєчну шкаралупу, щоб вони не переставали мчати взимку.

Що не можна робити 

У цей день не можна їсти цитрусові і давати їх дитині.

23 грудня заборонено брехати, розпускати плітки, обманювати інших людей і привласнювати собі чужі заслуги. За давніми прикметами, брехня, сказана 23 грудня, обов’язково розкриється з ганьбою.

Небажано цього дня користуватись гострими предметами. Підвищується ризик поранитися або вколотися, а рани довше гояться.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо сороки ховаються під дах або в шпаківню, то скоро похолодає.
  • Білі хмари пливуть по небу – до морозів, сірі – до теплої і мокрої погоди, а якщо небо блакитне, то будуть дути сильні вітри.
  • Багато снігу в цю дату випало – до хорошого врожаю в наступному році.
  • Вітряна і суха погода віщує посушливе літо.
  • Якщо сьогодні різко похолодало, то весна цього року буде пізньою.
  • Велику Ведмедицю вночі чітко видно – до сильної хуртовини.
  • Небо на заході червоне або рожеве – до похолодання, якщо Золоте – погода не зміниться.

Іменини: Павло, Наум, Давид, Федул, Василь.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 23 грудня. Писали, про погоду на 23 грудня та де провести святкові вихідні разом з дітьми у Кривому Розі.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору