Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Свято Івана Купала: традиції, обряди та що не можна робити 7 липня

7 липня, православна церква за старим стилем відзначає християнське свято Різдво Іоанна Предтечі, проповідника, який хрестив Ісуса Христа. За новим календарем свято відзначається 24 червня. У народі в цю дату відзначається давнє свято Івана Купала. 

Які традиції та прикмети погоди існують на Івана Купала, – розповість Інформатор.

В Україні Купалу святкували щонайменше з 13 століття – такий вік перших письмових згадок про свято. До 16 століття Івана Купала було широко відоме по всій країні, і кожна українська область мала унікальні традиції.

У дохристиянські часи Івана Купала був присвячений літньому сонцестоянню і розквіту природних сил. Після хрещення Київської Русі церква боролася з язичницьким святом – приурочила його до дати народження Іоанна Хрестителя і намагалася замінити купальські звичаї на християнські. Хоча українці продовжили відзначати Купалу з покоління в покоління, але вже не вкладали в торжество язичницький сенс.

Головними “персонажами” Івана Купала в цей день були сам Купало і русалка Марена. Їх виготовляли у вигляді солом’яних опудал, прикрашених зеленими гілками і квітами.

На Купайло українці ставили в центрі села купальське дерево, навколо якого водили хороводи і співали пісні. Наприкінці свята дерево спалювали і розводили багаття. У деяких регіонах замість деревця спалювали опудало Марени.

Увечері в це народне свято обов’язково стрибають через багаття парами. Якщо під час стрибка пара не розімкнула руки, то вони назавжди будуть разом. Також вважається, що жар від багаття очищає душу. У вогні спалювали старі речі та одяг хворої людини.

Дівчата в свято 7 липня плели вінки і пускали по воді. Чий пропливе далі за інших – та перша вийде заміж. Також дівиці в цей день кидали свої вінки хлопцям, а ті намагалися зловити вінок коханої.

Часто пари заздалегідь домовлялися, як буде виглядати їхній вінок, і дівчина під час плетіння закріплювала яскраву стрічку або квітку. Іноді вінки не викидали після Купали, а несли додому як оберіг від злих сил.

У народне свято 7 липня було нормою і навіть доброю прикметою не спати всю ніч. Молодь веселилася до самого ранку, танцювала, займалася ворожіннями і шукала квітки папороті. Проте ніч на Івана Купала здавна вважається небезпечною і зловісною через шабаш злих сил.

Народжені 7 липня люди – яскраві і неординарні особистості. Вони постійно тягнуться до нових вражень. Люблять подорожувати і займатися творчістю. У справах доволі безтурботні, часто сподіваються на удачу і все роблять в останній момент, але їм постійно щастить.

Що не можна робити

У цю дату можна не спати всю ніч, але після настання темряви не варто ходити в ліс і в поле – через шабаш відьом це дуже небезпечно. У ліс вночі на Купала виходили тільки сміливці.

У цей день не можна дражнити змій і близько підходити до них – вважається, що вони стають отруйнішими і агресивнішими в цю дату.

На Івана Купала дуже популярні ворожіння, але християнам варто пам’ятати, що церква такі ритуали засуджує.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Бджоли активно збирають нектар з квітів – до хорошого врожаю меду в кінці літа.
  • Сильна роса вранці – до хорошого врожаю огірків і горіхів.
  • Багато зірок вночі – до великого врожаю грибів в кінці літа.
  • Гроза в цей день віщує неврожай горіхів.
  • Польові квіти сильніше пахнуть – до швидкого дощу.
  • Якщо цикади голосно скрекочуть, то скоро настане спека.
  • Дощ на Івана Купала пішов – ще п’ять днів дощитиме.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини святкують: Антон, Іван, Яків.

Раніше ми розповідали, що прогнозують астрологи на сьогодні. Писали, що ввечері сьогодні у Кривому Розі буде дощ та які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору