Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День військової контррозвідки України, День мігранта: що відзначають 18 грудня в Україні та світі

18 грудня 2023 року понеділок. В Україні своє професійне свято відзначають люди дуже важливої військової професії. Також є важлива дата, свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

18 грудня своє професійне свято відзначають співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України. Цей департамент СБУ є функціональним підрозділом Центрального управління Служби безпеки України. Перед ним стоїть важливе завдання: протидіяти шпигунству, терористичній діяльності та іншим діям іноземних організацій, спецслужб, окремих осіб, що становлять загрозу державній безпеці країни.

Також 18 грудня у світі відзначається Міжнародний день мігранта. Через військову агресію росії, починаючи з 2014 року, в Україні з‘явилися сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути власні домівки та шукати прихисток в більш безпечних регіонах нашої країни. Водночас широкомасштабне вторгнення на територію нашої держави у лютому 2022 року спровокувало багатомільйонну хвилю українських мігрантів, яких доля розкидала у різні куточки світу.

Українці були змушені покинути свої домівки буквально з “однією валізою”, в яку вмістилось усе їхнє життя. Вони рятували себе, своїх дітей, рідних та близьких. І тікали світ за очі у пошуках безпеки, прихистку та даху над головою.

Міжнародна спільнота має приділяти більше уваги значній кількості мігрантів, що опинилися в скрутному становищі далеко від дому і які потребують допомоги і захисту.

А ще 18 грудня світ святкує Міжнародний день випікання печива.
День випікання печива припадає на святковий сезон, що робить його ідеальним часом для сімейних зустрічей. Цей день заохочує людей експериментувати з різними рецептами печива.

Печиво було частиною людської кухні протягом століть, а найдавніша задокументована згадка про нього датується 7 століттям у Персії.

Православна церква України 18 грудня за новим стилем вшановує пам’ять святителя Модеста Єрусалимського. За старим стилем 18 грудня вшановували давньохристиянського святого Саву Палестинського.

Це народне свято здавна вважалося небезпечним через розгул нечисті і відьом. Наші предки в цей день не займалися важливими справами і складною ручною роботою – навряд справи підуть вдало.

Святий Модест у наших предків вважався покровителем домашньої худоби. Йому молилися про міцне здоров’я і хороший приплід у тварин. У свято 18 грудня не різали на м’ясо ніяких тварин, навіть хворих. Коровам, вівцям і козам давали ласощі і ласкаво з ним поводилися.

18 грудня вважається вдалим для сімейних справ і походів в гості. Цю дату найкраще провести в колі рідних або друзів. Однак застілля відзначали без гучних гулянь і м’ясних страв, щоб не порушити пост.

Що не можна робити

  • Не можна лаятися з рідними людьми.
  • Краще не відмовляти в допомозі.
  • Не можна влаштовувати гучні застілля.
  • Не варто бити посуд.
  • Не можна давати обіцянки, які не зможете виконати.
  • Не варто в цей день займатися важливими і складними справами, які вимагають точності і концентрації.
  • У цей день обов’язково варто роздати всі борги, інакше в наступному році також будете жити в боргах.

Народні прикмети

  • Чим червоніший вогонь у печі, тим холоднішими будуть наступні дні
  • Якщо дим від багаття підіймається вгору, то скоро похолодає, а якщо стелиться над землею, то чекайте потепління.
  • На замерзлих вікнах з’явився візерунок – до морозу.
  • Білки залишають дупла і спускаються на землю – до потепління.
  • Кіт цілий день ховається в теплі місця – настають морози.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини святкують: Віра, Віктор, Володимир, Зоя, Іван, Ілля, Марк, Михайло, Микола, Семен, Сергій.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 17 грудня. Також повідомлялося про погоду на 18 грудня. 

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору