Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День зенітних ракетних військ Повітряних Сил, Всесвітній день відмови від поліетиленових пакетів: що відзначають 3 липня в Україні та світі

3 липня 2023 року понеділок. В Україні відзначається важливе професійне свято.Крім того, є цікаві дати, а також свято церковне. З ним пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

3 липня в Україні святкують День зенітних ракетних військ Повітряних Сил. Професійне свято існує від липня 2011 року, коли воно було встановлене наказом Міністерства оборони України. Головна мета цього дня полягає в інформуванні суспільства про важливість потужного і ефективного захисту в системі протиповітряної оборони країни. На жаль, 24 лютого 2022 року ми всі на практиці зрозуміли, якою важливою та важкою є праця тих, хто представляє українські зенітні війська.

3 липня відзначається Всесвітній день без поліетиленових пакетів. За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових пакетів. В океан щороку потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. За прогнозами вчених, уже за 30 років пластику в морях буде більше, ніж риби! І Ми навіть приблизно не можемо уявити, яка це величезна кількість сміття, що завдає шкоду довкіллю та людям! Наприклад, за статистикою, у світі щосекунди використовують 160 тисяч поліетиленових пакетів. Поліетилен розкладається понад 200 років, а пластик – майже 450 років. 

Наразі про повну або часткову відмову від пластику заявили вже у понад 40 країнах світу. Серед них не тільки країни Євросоюзу, а й африканські та азійські держави.

3 липня проводиться День непокори. Ідея Дня непокори — пожити трохи, не дотримуючись нав’язаних правил і не морочитися з ними. Це стає надзвичайно важливим, коли боси, корпорації чи уряд керують життям усіх настільки, що вони починають ламатися. Громадянська непокора може розглядатися багатьма як зброя проти несправедливості та жорстокості. Це дозволяє людям допомагати іншим, виступаючи проти своїх гнобителів. Це дає їм можливість дати комусь чесний та справедливий шанс у житті.

Православна церква 3 липня вшановує пам’ять святого мученика Мефодія Патарського, Олімпійського, єпископа. Цей день вважався днем вдалим для мисливців, тому будь-яке полювання цього дня проходитиме добре. Вдалою дата була і для риболовлі. Селяни йшли в поля, щоб зібрати лікарські трави: кропиву, жасмин, квіти липи. На цей день можете сміливо назначати будь-які медичні процедури. А ще наші предки намагалися слідкувати 3 липня за павуками, адже за їх поведінкою можна було передбачити майбутню погоду.

Що не можна робити

  • Сваритися з близькими. Навпаки, цей день сприятливий для примирень.
  • Викидати залишки зі столу. Вважається, що потрібно віддавати все зайве нужденним.
  • Виносити з хати сміття і непотріб – це загрожує бідністю.

Народні прикмети

  • Павуки плетуть павутину – погода налагодиться.
  • Якщо павук нову мережу не плете, а стару знищує, то незабаром почнеться справжня негода з ураганами.
  • Мурахи ховаються в будиночок – до сильних вітрів.
  • Перепелиці кричать, не замовкаючи – до дощу.
  • Чим ближче до людського житла летять перепелиці, тим суворіша буде зима.
  • Лебеді кричать увечері – до негоди.
  • Де в цей день гупає сова, там може статися пожежа.
  • Йде дощ – значить, така погода триватиме ще сорок днів.

Іменини святкують: Андрій, Афанасій, Гліб, Гурій, Єлисей, Іоан, Інна, Лазар, Лука, Мефодій, Наум, Римма і Фома.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 2 липня та про погоду на 3 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору