Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

18 квітня – День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні: яке народне свято, традиції та заборони

18 квітня, відзначають День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні, Міжнародний день пам’ятників та історичних місць, Міжнародний день жонглерів. У церковному календарі – свято на честь святого Феодула читця і преподобної Феодори Солунської. У народі відоме під назвами Федулів день, Федулові вітри.

Які народні прикмети та звичаї існують 18 квітня, – розповість Інформатор.

День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні

Щорічно 18 квітня Україна відзначає важливу подію – День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні. Адже цього дня у 1918 році завдяки Маріїнській громаді сестер милосердя у Києві відбувся перший з’їзд товариства.

Товариство Червоного Хреста являє собою гуманітарну добровільну громадську організацію, мета якої – допомога людям, а саме захист здоров’я та життя, сприяння полегшенню мук.

Організацію створено під час Першої світової війни, тому до головних завдань належало облаштування шпиталів та їдалень, крім того, товариство вело активну боротьбу з епідеміями.

Зараз Червоний Хрест піклується про розвиток ідей гуманізму й толерантності, займається протидією туберкульозу та СНІДу, залучає суспільство до донорства, допомагає постраждалим під час Чорнобильської катастрофи та навіть з’єднує родини.

Міжнародний день пам’ятників та історичних місць

Девізом Міжнародного дня пам’ятників та історичних місць (International Day for Monuments and Sites), який відзначається в світі щорічно 18 квітня, стали слова: «Збережемо нашу історичну батьківщину».

Цей День, також відомий як День всесвітньої спадщини, встановлений в 1982 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’яток і визначних місць (ICOMOS), створеної при ЮНЕСКО.

Свято відзначається з 1984 року з метою привернути увагу громадськості до питань захисту і збереження всесвітньої культурної спадщини. Також він дає можливість більше дізнатися про різноманіття світової спадщини і про сили, які прикладаються для її захисту і збереження.

Міжнародний день жонглерів

18 квітня кожного року світ відзначає творче й веселе професійне свято – Міжнародний день жонглерів. Це люди, котрі мають неймовірно розвинену спритність рук. Таке вміння вони майстерно використовують задля того, аби ритмічно підкидати й ловити предмети, тобто жонглювати.

Ідея жонглювання з’явилась ще в давні часи, скоріш за все, у Єгипті. Пізніше воїни Стародавнього Китаю використовували жонглювання зброєю як метод страхання суперника. Наприклад, воїн Лан Цзи володів умінням підкидання аж семи мечів одночасно. У добу Середньовіччя жонглювання оформилось у цирковий жанр, тому воно входить до списку найдавніших різновидів циркової діяльності. Зараз жонглювання нерідко є доповненням до клоунади, акробатики, дресування тощо.

Федулів день

Наші предки в день Феодула шанували весняні вітри. Наші предки вважали, що вітер в цей день приносить здоров’я і “видуває” з дому хвороби і негатив. Також разом з вітром на землю прилітають комахи-запилювачі. Якщо ж день Феодула видався безвітряним, то рік, за прикметами, буде неврожайним.

Щоб впустити в будинок благодатний Феодулів вогонь, 18 квітня обов’язково потрібно провітрити будинок. Відкрити вікна потрібно хоча б на 15 хвилин.

Також у Феодулів день розвішують на вулиці випраний одяг та постільну білизну, щоб речі очистилися на вітрі. Однак у 2023 році ця дата в більшості регіонів України буде дощовою і не підійде для сушіння речей на вулиці.

День Феодула вважається вкрай вдалим для лікування дитини від переляку. Також в цей день можна збирати перші весняні лікарські трави.

Що не можна робити 

У цей день суворо заборонено викидати і виливати що завгодно з вікна.

Великим гріхом 18 квітня вважається пити алкогольні напої крім вина для Євхаристії.

Не можна щоб в цей день в домі були брудні невимиті вікна, інакше в будинок не потрапить Божа благодать.

Також не варто годувати в цей день птахів (крім домашніх) і впускати їх в приміщення. За старими прикметами, якщо в день Феодула птах влетів в приміщення – це погана прикмета.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо вже з’явилися жуки-сонечка, то більше холодів не буде.
  • На березі повністю розпустилося листя – пора садити картоплю.
  • Якщо з берези тече багато соку, то літо буде дощовим.
  • Вдень жарко, а вночі холодно – до ясної і сонячній погоді. Якщо ж температура вдень і вночі не сильно відрізняється, то найближчі дні будуть похмурими.
  • Веселка в цей день віщує сухе і спекотне літо.
  • Якщо 18 квітня не дме вітер, то рік буде маловрожайним.
  • Багато бджіл з’явилося – до дощового літа.
  • Птахи в’ють гнізда в тіні – до жаркого літа, на сонячній стороні – до прохолодного літа.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олексій, Георгій, Єгор, Марк, Микола, Платон, Семен.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 18 квітня. Писали також про традиції Світлої Седьмиці та як у Криворізькій виправній колонії №3 відзначили Великдень.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору