Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Традиції Світлої Седьмиці: що можна та не можна робити

Наші предки святкували Великдень цілий тиждень. Його називають Світлим тижнем або Світлою Седьмицею. Існувала низка традицій та заборон, пов’язаних з цим періодом. Кожен день мав особливе значення.

Про них розповість Інформатор.

Весь Світлий тиждень віряни привітають один одного “Христос Воскрес!” – “Воістину Воскрес!”

Сумувати за померлими у перший після Великодня тиждень не можна. Тому у цей час у церквах не служать панахид.

Заведено влаштовувати святкові вечірки, радіти та розважатися. Але заборони на працю, наприклад у городі чи дворі, у Святому писанні немає.

Перший понеділок після Великодня називають Поливаним. Люди ходять один до одного у гості з крашанками, пасками та іншими смаколиками й обов’язково обливають інших водою на знак духовного та фізичного очищення.

У Світлий вівторок було заведено ходити у гості тільки жінкам. Чоловіки повинні були сидіти вдома.

У Світлу середу віряни влаштовували гучні вечірки з танцями. Збиралися і дорослі, і діти. Тобто проводити великодні святки.

У Світлий четвер молодь “водила кобилу”. На довгій палиці робили “голову” з торби та сіна, прив’язували з іншого кінця “хвіст” та пропонували всім охочим “покататися”. А водити таку “кобилу” дозволялося лише чоловікові, якого перевдягали у цигана. А ще в цей день дівчата збиралися на пагорбі та своїми піснями “закликали весну”.

У Світлу п’ятницю за традицією, близькі родичі йдуть до молодят у гості. А молоді незаміжні дівчата в давнину вмивалися цього дня крижаною водою – вірили, що тоді цілий рік будуть здоровими.

У Світлу суботу продовжували гуляння та веселощі. Однією з ігор цього дня було “катання яєць”. Хто перший докотить яйце з пагорба і не розіб’є його, той переміг.

У Світлу неділю молоді незаміжні дівчата та неодружені хлопці не мали сидіти вдома. Це вважалося поганою прикметою. “Завданням” молоді було проводити обряд “закликання весни” та, звичайно, танцювати й веселитися, приглядаючи собі пару.

Раніше Інформатор писав про те, що символізують кольори та візерунки на великодніх яйцях, та про те, звідки взявся звичай битися крашанками на Великдень.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору