Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Поливаний понеділок, День пожежної охорони України: що відзначають 17 квітня в Україні та світі

17 квітня понеділок. Важливих державних свят немає. Але є дуже добре та веселе церковне свято та свято професійне. 

Про них розповість Інформатор.

Перший понеділок після Великодня називається Поливаним. В цей день люди обливали один одного водою, адже обливання вважалося не тільки фізичним очищенням, а й духовним. Давні предки гадали, що саме у понеділок після Великодня вона набуває цілющих властивостей. Традиція обливання один одного залишилася до наших часів.

Поливаний понеділок – це свято радості та відпочинку, позбавленню від клопотань, тому у цей день не треба навантажувати себе тяжкою працею.

17 квітня своє професійне свято відзначають українські робітники пожежної охорони. Праця пожежника вкрай відповідальна, тяжка, героїчна, стресова та дуже важлива. Пожежна охорона виконує свою роботу як вдень, так і вночі. Пожежники повинні мати гарну фізичну та теоретичну підготовку, адже від їхнього професіоналізму нерідко залежить життя людей. Під час війни пожежники героїчно першими йдуть на допомогу та порятунок населення, що постраждало від обстрілів ворога, розбирають завали зруйнованих будівель та, ризикуючи власним життям, рятують інших.

У народі 17 квітня шанують пам’ять преподобного Йосипа Піснописця. У цю дату зацвітала вільха і люди милувалися її цвітінням. Також починали прилітати журавлі. 

Що не можна робити

Категорично заборонено цього дня прати, прасувати, в’язати і займатися ремонтом. Вважається, що ці справи не принесуть жодного результату. Також не варто пліткувати і лаятися. Не рекомендовано працювати в саду, навіть якщо хороша погода.

Народні прикмети

  • Багато сережок на вільсі – до хорошого врожаю вівса і ячменю.
  • Якщо цвіркуни співають, то пора засівати жито.
  • На березі з’явилися сережки – пора садити картоплю.
  • Багато кульбаб цвіте – до потепління.

Іменини святкують: Адріан, Веніамін, Георгій, Єгор, Іван, Йосип, Микита, Микола, Федір, Фома, Яків, Ян, Марія.

Раніше Інформатор писав про те, що святкують 14 квітня та про гороскоп на 17 квітня. 

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору