Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 квітня – Всесвітній день мистецтва: народне свято, які прикмети погоди та традиції у Страсну суботу

15 квітня, відзначають Всесвітній день мистецтва, День працівників кримінального розшуку та День довкілля. У церковному календарі відзначають свято на честь чудотворця Тита і мученика Полікарпа, в народі відоме, як Безкормиця, Полікарпів день.

Прикмети погоди, що не можна робити та традиції цього дня, розповість про це Вам Інформатор.

Всесвітній день мистецтва – міжнародне свято, що відзначається щорічно 15 квітня. World Art Day – міжнародне свято образотворчого мистецтва. Воно було ініційовано Міжнародною асоціацією мистецтв International Association of Art (IAA/AIAP), партнером ЮНЕСКО, для підвищення обізнаності про творчу діяльність у всьому світі.

Ідея обрати дату дня, який об’єднає діячів та поціновувачів мистецтва, вперше пролунала на XVII Генеральній асамблеї Міжнародної асоціації мистецтв і належить представнику Туреччини.

Це відбулося 2012 року в мексиканському місті Гвадалахара, де ініціативу підтримали делегати від більшості країн світу.

День працівників кримінального розшуку

Дата святкування обрана на честь дати створення в Україні секції судово-кримінального розшуку, що відбулося цього дня у 1919 році.

Карний розшук відповідає за розслідування тяжких кримінальних злочинів. Робота співробітників цієї служби вкрай небезпечна, відповідальна та важка, адже працівники карного розшуку виконують складні операції задля того, аби з’ясувати причини злочину та виявити самих зловмисників, а також з метою запобігання новим кримінальним діям.

День довкілля

Навколишнє середовище, яке ще називають довкіллям, є основою нашого життя. Ліси, річки, ґрунти — все це забезпечує нас чистим повітрям, питною водою, здоровими продуктами харчування. Проте в своїй діяльності ми зазвичай нехтуємо інтересами довкілля, і це призводить до того, що воно стає все більш забрудненим і виснаженим. Щоб спонукати людей до розуміння екологічних проблем та залучити до активних дій щодо збереження природи, було започатковане це свято. Воно відзначається конкретними заходами — висадженням дерев, прибиранням сміття, очищенням водойм та іншими корисними справами.

Полікарпів день

Завтра, 16 квітня, у православних настане Великдень 2023. До свята готуються заздалегідь. Українці намагаються зустріти велике свято в чистому будинку і з багатим столом. Перед Великоднем віруючі прибирають будинок, миють вікна і готують чистий одяг. Також заздалегідь фарбують яйця і випікають паски.

День Полікарпа здавна вважається вдалим для торгівлі. У цю дату торговці влаштовували ярмарки і намагалися отримати якомога більше прибутку. Також день вдалий для укладення великих угод і контрактів.

Дата 15 квітня в народі отримала назви безхлібиця і безкормиця. До середини квітня закінчувалися або починали псуватися минулорічні припаси, а до нового врожаю чекати ще кілька місяців. Для селян це був важкий період, коли потрібно було економити всі продукти.

Що не можна робити 

У Велику Суботу не дозволяється важко працювати, займатися городом і садом. Ні в якому разі не можна брати в руки молоток і цвяхи – Ісус віддав життя, будучи прикутим до хреста цвяхами.

Не можна скандалити, ображатися, думати про погане, а також співати, танцювати і веселитися, відзначати день народження і весілля. Не можна відмовляти в допомозі. Не рекомендується давати в борг і лягати спати на несвіжу постіль.

Що можна робити 

Страсну суботу слід провести в спокої і тиші. Можна піти в храм на службу. У цей день також дозволяється пекти паски і фарбувати яйця. Потрібно попросити вибачення у тих, з ким у сварці. Робіть безкорисливі вчинки і допомагайте тим, хто цього потребує.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Солов’ї весь день співають – до поліпшення погоди і хорошого врожаю пшениці.
  • Журавлі летять на північ – до швидкого потепління.
  • Якщо річки і озера розлилися в цей день, то в квітні буде багато трави, а на городах з’явиться багато бур’янів.
  • Якщо водоплавні птахи вже насиджують яйця, то скоро потеплішає.
  • Дощ на Полікарпа означає, що ще тиждень буде мокра погода.
  • Якщо зацвіла верба, то вже пора садити моркву, цибулю, часник і кріп.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Георгій (Юрій), Григорій, Юхим, Полікарп та Тит.

Інформатор раніше розповідав, про гороскоп на Велику суботу. Також писали, як у Кривому Розі провести Великодні свята.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору