Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Великдень, Всесвітній день голосу: що відзначають 16 квітня в Україні та світі

16 квітня 2023 року неділя. Саме в цей день православні християни святкують Великдень або Воскресіння Христове. Є ще свято незвичне та свято всесвітнє.

Про них розповість Інформатор.

16 квітня 2023 року православні християни святкують Великдень. В Україні традиційно це є великим державним святом. Зазвичай понеділок після нього був вихідним, але воєнний час вніс свої зміни й 17 квітня для українців буде звичайним робочим днем. Не проводилися цього року у більшості церков й всенощна служба. Адже безпека – це головне. Тому Комендантську годину у Дніпропетровській області не відмінили. Святкові богослужіння та освячення пасок проходять вже вранці. Але світло Христового Воскресіння й надія на радість й добробут, які воно несе, залишається в серцях українців, як й святкове привітання: “Христос Воскрес – Воістину Воскрес!”.

Традиції Великодня

Після закінчення богослужіння вся родина збирається разом за святковим столом, члени сім’ї їдять освячені продукти. Починають трапезу з яєць. Потім відвідують родичів і друзів, щоб обмінятися великодніми привітаннями, що називаються “христосуванням”.

Також цього дня заведено роздавати милостиню, щоб залучити у свою оселю благополуччя.

Великодні заборони

Крім фізичної праці, у Великодній день існує кілька інших заборон. Зокрема, не можна:

  • сваритися, лаятися, лихословити;
  • викидати освячені продукти;
  • ходити на кладовище;
  • вінчатися.
  • не варто залишати брудним будинок.
  • не можна також залишати немитий посуд.
  • не давайте грошей в борг.

Ще 16 квітня відзначається Всесвітній день голосу. Голос — відображення душі. Ми інтуїтивно прислухаємося до людини з приємним «оксамитовим» голосом, і навколо нас безліч професій, в яких голос є основним інструментом. Але найчастіше ми не надаємо йому достатньої уваги, із-за чого наш голос псується або пропадає.

Всесвітній день голосу є приводом проаналізувати стан свого голосового апарату і за потреби звернутися до профільного спеціаліста — ларинголога чи фоніатра. Обов’язково слід пройти обстеження, якщо спостерігається хриплість голосу, відчуття клубка і горлі чи фізичного дискомфорту при розмові. Особливо згубно діє на голос паління, і це ще одна причина, з якої варто позбутися цієї шкідливої звички.

Серед свят цікавих та нестандартних відзначимо День піжами на роботі. Метою цього незвичного свята є створення атмосфери розслабленості, відпочинок від набридлого дрес-коду, зменшення стресової напруги працівників.

16 квітня компанії влаштовують піжамні вечірки, кожен робітник обирає піжаму на власний смак або ж відповідно до обраної тематики. День піжами дозволяє створити веселий, дружній та позитивний настрій серед колег, що, своєю чергою підвищить рівень ефективності праці. В цьому році зробити це дуже просто, адже День піжами на роботі випав вихідним.

16 квітня іменини відзначають: Микита, Йосип, Іван, Феодосія.

Раніше Інформатор писав про те, як не переїсти на Великдень та про те, що відзначають 15 квітня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору