Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Звідки з’явився звичай битися крашанками на Великдень

З давніх-давен яйце символізувало життя, весняне пробудження, родючість. Також у наших пращурів цей продукт був символом Сонця через свою округлу форму. Звичайно ж, яйце несло радість і тепло всьому живому.

Все життя ми фарбуємо на Великдень яйця і рідко коли замислюємося — чому? – пише Інформатор.

Які ще символи несуть яйця на Великдень:

  • яйце може символізувати Воскресіння Христове — коли його очищають від шкаралупи, з нього ніби проступає оновлений світ, який був спасенний Ісусом Христом;
  • також обриси яйця нагадують сам момент вознесіння Ісуса на небо в божественному світінні.

В Україні традиція фарбування яєць та розписування їх різноманітними символічними малюнками дуже популярна. Такі яйця називають писанками, крашанками, крапанками: в залежності від способу фарбування. Саме з них, за традицією, розпочинають ранок Великодня.

Чому з’явилася традиція битися яйцями

На перший погляд, традиція розфарбовувати яйця, а потім битися ними може бути незвичною. Але вона має кілька пояснень:

  1. Цей звичай є символом боротьби добра зі злом. Здавна найміцніше яйце, яке “побило” всі інші в сім’ї, вважалося оберегом. Його довго зберігали і розбивали останнім.
  2. У старі часи привселюдно цілуватися, щоб привітати зі святом, було непристойно, тому віряни швидко придумали символічно триразово “цілуватися” за допомогою крашанок, б’ючи яйця одне об одне.
  3. Існує версія, що яйце асоціюється з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Ісуса Христа. Тому розбивання шкаралупи допомагає його “звільнити”.

У наших предків існувало повір’я — чим більше яєць на Великдень розіб’єш, тим легше і швидше воскресне Син Божий.

Раніше ми розповідали, в який день краще пекти паски та фарбувати яйця на Великдень. Також писали, чому на Великдень дарують крашені яйця та писали про те, що святкуємо – Великдень чи Пасху.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору