Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В який день краще пекти паски та фарбувати яйця на Великдень

Великдень або Воскресіння Христове – одне з найважливіших християнських свят, яке у 2023 році за григоріанським календарем припадає на 9 квітня, а за юліанським – 16 квітня. Головними великодніми стравами вважаються паска та крашанки, для приготування яких слід обрати певні дні.

Інформатор розповість, в який день пекти паски і фарбувати яйця згідно з традицією.

Коли печуть паски

Згідно з церковними канонами, паску печуть у дні Страсного тижня – Чистий четвер (6 або 13 квітня відповідно) або у Велику суботу (8 або 15 квітня).

Проте у деяких регіонах України, наприклад на Слобожанщині, паски печуть у Страсну п’ятницю, але лише у першій половині дня, до винесення Плащаниці. Це полотно, в яке було обернуто тіло Ісуса Христа під час поховання. Плащаницю під час церковного богослужіння виносять з вівтаря о третій годині дня та встановлюють у центрі храму.

Найчастіше господині печуть паски у Чистий четвер. Перед цим рано-вранці змивають із себе гріхи водою і прибирають оселю. Наші пращури виганяли всіх з дому, щоб не заважали підходити тісту, і читали молитву. Викидати паски категорично заборонялося, залишки випічки закопували на городі для кращого врожаю.

Коли фарбувати яйця на Великдень

Згідно з церковними традиціями великодні яйця фарбують того ж дня, коли і печуть паски – у Чистий четвер. Разом із паскою у Велику суботу великодні яйця несуть освячувати до церкви.

Традиційно крашанки варять у цибулинні або використовують натуральні барвники. Найчастіше крашанки фарбують у червоно-коричневий колір. Це пов’язано з тим, що, згідно з легендою, коли послідовниця Ісуса Марія Магдаліна розповіла імператору Тіберію про Воскресіння Христа, той не повірив і сказав: “Це неможливо, як неможливо білому яйцю стати червоним”. Цієї секунди яйце, яке тримала Марія, почервоніло.

Раніше ми розповідали, як зробити 3D-крашенки до Великодня. Писали, як приготувати сирну паску з мармеладом та що можна та не можна класти у святковий кошик.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору