Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

12 грудня – День сухопутних військ України: чому не можна в цей день піднімати будь-які речі і гроші з землі

12 грудня відзначають День сухопутних військ України, Міжнародний день нейтралітету, Всесвітній день загального медичного забезпечення. Православна церква України вшановує пам’ять святителя і чудотворця Спиридона Триміфунтського. У народі відоме свято під назвами Спиридон-сонцеворот, Спиридонов день, Парамон Зимовказівник, Парамонов день.

День сухопутних військ України

Указом Президента від 18.10.1997 № 1167/97 в Україні встановлено свято – День Сухопутних військ України, яке відзначається щорічно 12 грудня. Сухопутні війська Збройних Сил України були сформовані у складі Збройних Сил на підставі Указу Президента відповідно до статті 4 Закону України «Про Збройні Сили України» в 1996 році.

Сухопутні війська – це міцний моноліт механізованих, танкових, ракетних військ і артилерії, армійської авіації, частин і підрозділів протиповітряної оборони та спеціальних військ, який має фундаментальне значення у забезпеченні обороноздатності нашої держави.

Міжнародний день нейтралітету

Щорічно 12 грудня увесь світ відзначає Міжнародний день нейтралітету. Свято започаткувала Організація Об’єднаних Націй 2 лютого 2017 року. До Дня нейтралітету проводяться різноманітні заходи задля обізнаності суспільства щодо цієї теми.

Нейтралітет – це позиція, за якої держава відмовляється від участі у воєнних діях. Політика нейтралітету допомагає зміцнити мир та налагодити дружні й взаємовигідні відносини між країнами, закликає до превентивної дипломатії. ООН залучає світ до вирішення суперечок мирними шляхами та до запобігання конфліктам задля суспільного міжнародного миру і безпеки.

Всесвітній день загального медичного забезпечення

Для кожної людини здоров’я є дуже важливим аспектом життя. Міжнародна спільнота завжди намагається створити умови, щоб кожен мав доступ до своєчасної допомоги. Медики довго і важко навчаються, щоб бути в змозі допомагати людям. На жаль, не всі країни забезпечують своїх громадян відповідними ліками, інструментами та обладнанням для збереження життя та здоров’я населення. З метою поширення цього питання був створений Всесвітній день загального медичного забезпечення. Щорічно його відзначають 12 грудня.

Спиридонов день

За давніми повір’ями, з 12 грудня зима починає розгулювати по землі, а ведмеді залазять в барліг. Наші предки в цей період активно заготовляли дрова на зиму, утеплювали дах, лагодили сани.

Жінки в це народне свято займалися приготуванням – варили кашу, квасили капусту, ліпили вареники з капустою, картоплею або грибами. Також господині в цей день пекли хліб і запікали пиріжки з рибою. Вважається, що будь-яка випічка і всі борошняні вироби в цей день вийдуть вдалими і принесуть користь здоров’ю.

У народне свято 12 грудня годували курей крейдою, кістковим борошном, яєчними шкаралупами. Робили це для того, щоб кури продовжували нестися навіть взимку.

За старих часів в цей день було прийнято зустрічати світанок на найвищому пагорбі в окрузі. В цілому побачити світанок сонця в цю дату вважається дуже щасливою прикметою.

Свято 12 грудня вважається вдалим для грошових справ і благодійності. Людина, яка в цю дату зробить пожертвування, незабаром отримає в три рази більше.

Що не можна робити

Вагітним жінкам не можна переступати через віник.

Не можна в цей день піднімати будь-які речі і гроші з землі. Такі речі не принесуть користі.

При замішуванні тіста не можна голосно кричати і матюкатися, інакше воно не підніметься.

Невдалий день для весілля і вінчання.

Не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця, оскільки триває Різдвяний піст 2023.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо з ранку пішов сніг, то снігопади триватимуть до самого Різдва.
  • Снігопад 12 грудня віщує хороший урожай в наступному році.
  • Дим з труби йде стовпом – до похолодання.
  • Якщо протягом дня часто змінюється напрямок вітру, то весь грудень буде мінливим.
  • Якщо на Спиридона багато снігу намело, то весна буде пізньою.
  • Небо при заході сонця помаранчеве – до ясної, але морозної погоди в найближчі дні.

Іменини: Олександр, Данило, Денис, Іван, Микола, Сергій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 13 грудня. Писали, про погоду на 14 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору