Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День працівників державної виконавчої служби, День братів Райт та що не можна робити жінкам 17 грудня

17 грудня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне, свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

17 грудня своє професійне свято в Україні відзначають  працівники державної виконавчої служби. Ця дата покликана вшанувати значну роль державної виконавчої служби у судовій і правовій системі України. Цього дня вітають тих, хто своєю наполегливою та сумлінною працею забезпечення виконання рішень судів.

Щороку 17 грудня у світі відзначають День братів Райт. Це свято вшанування піонерів авіації, день, приурочений до перших успішних польотів Орвілла та Вілбура Райтів на літаку, важчому за повітря, з механічним двигуном, які вони здійснили у 1903 році. Цей день є не лише святкуванням їхнього новаторського досягнення, але й даниною духу новаторства та рішучості, який характеризує авіацію.

Також 17 грудня називають Днем червоних парасольок. Ця дата покликана звернути увагу суспільства на проблеми, пов’язані з жорстокістю і насильством, яким нерідко піддаються працівники сфери сексуальних послуг. Є традиція, що отримала назву «Марш червоних парасольок». Цього дня всі небайдужі до проблеми дискримінації секс-працівників виходять на вулиці з червоними парасольками.

Православна церква України 17 грудня за новим стилем вшановує пам’ять старозавітного пророка Даниїла і трьох отроків Ананія, Азарія і Мисаїла. За старим стилем 17 грудня церква вшановувала пам’ять священномучениці Варвари Іліопольської.

Наші предки в це народне свято палили багаття, топили піч і запалювали свічки в хаті. Вірили, що світло і тепло в цю дату здатні розігнати нечисть і відлякати лихоманки. Також в цей день широко відкривали стулки та навіть знімали штори з вікна, щоб в кімнату потрапляло більше сонячного світла.

Зазвичай наші предки влаштовували цього дня різноманітні ворожіння. Наприклад, дівчата ворожили на судженого. Цього дня навіть влаштовувалося спеціальне ворожіння. Жінка брала три лаврові листи, на кожному писала імена трьох божих отроків (Мисаїл, Ананій, Азарій), а потім клала під подушку. Подумки перед сном потрібно було попросити святого Даниїла, щоб вночі приснився суджений.

За старим стилем в цей день згадували святу Варвару, яка вважається заступницею жінок. У Варварин день відзначали жіноче свято. Святій Варварі молилися про поповнення в родині, легкі пологи, жіноче здоров’я і сімейне щастя.

17 грудня – вдалий день для поїздок, торгівлі, ведення бізнесу. Сьогодні можна отримати хороший виторг.

Що не можна робити

  • Жінкам в цей день не можна займатися важкою фізичною працею.
  • У цей день потрібно стежити за словами. Ні в якому разі не давайте обіцянок, які не зможете виконати. І будьте обережні при загадуванні бажань вголос, тому що вони можуть виконатися не так, як ви задумали.
  • Якщо уві сні вам було дано якесь попередження, то варто до нього прислухатися.
  • Не можна ні з ким лаятися, інакше відносини безповоротно зіпсуються

Народні прикмети

  • Яка погода сьогодні, таким буде травень.
  • Снігова заметіль 17 грудня – хороша прикмета, яка віщує хороший урожай меду на пасіках в наступному році.
  • Снігурі багато співають – до похолодання.
  • Хмарна погода віщує сильні снігопади.
  • Чим більше зірок видно вночі, тим холодніше буде в наступні дні.
  • Якщо день видався теплим, то наступного літа буде хороший урожай льону.

Іменини святкують: Данило, Денис, Іван, Микита, Микола, Олександр, Петро, Сергій, Степан.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 16 грудня. Також повідомлялося про гороскоп на 17 грудня

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору