Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Скільки випадків гепатиту А зареєстрували у Кривому Розі

В Україні з жовтня 2023 року реєструється сезонний підйом захворюваності на вірусний гепатит А. У Кривому Розі за 11 місяців 2023 року зареєстровано 8 випадків захворювань. Серед захворілих одна дитина, яка відвідує дитячий садочок.

Повідомляє Інформатор із посиланням на «Криворізький районний відділ ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Найбільшу кількість, а саме 7 випадків захворювань, зареєстрували у листопаді. Але ці випадки не пов’язані між собою.

У місті захворюваність на гепатит А контрольована.

Вірусний гепатит А – це інфекційна хвороба, яка має сезонність у осіннє-зимовий період та відноситься до гострих кишкових інфекцій вірусної етіології з фекально-оральним шляхом передачі.

Шляхи передачі: водний, харчовий і контактно-побутовий. Ведучим – є водний шлях передачі при спалахах захворюваності. При наявності інфікованої людини в місцях громадського харчування і недотриманні особистої гігієни приєднується харчовий шлях передачі. При спорадичній захворюваності в основному реалізується контактно-побутовий шлях передачі через предмети вжитку, забруднені руки.

Джерелом інфекції є інфікована людина. За 2 тижні до появи симптомів вона виділяє збудник інфекції з сечею і фекаліями у зовнішнє середовище. Вірус ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.

Перші ознаки захворювання не характерні: респіраторні прояви з підвищенням температури, слабкість, нудота, пронос. Далі з’являються характерні для захворювання прояви: біль у правому підребер’ї, пожовтіння склер та шкіри, збільшення печінки, знебарвлення калу та темного кольору сеча. Лікування хворого залежить від тяжкості захворювання: в інфекційному стаціонарі або амбулаторно.

Щоб не захворіти на вірусний гепатит А необхідно виконувати наступні правила:

– Вживати доброякісну воду: пити кип’ячену або бутильовану: кип’ятити слід не менше 10 хвилин;

– Проводити термічну обробку харчових продуктів, мити і ошпарювати овочі та фрукти;

– Ретельно мити руки з милом та обробляти антисептиком.

Для профілактики та нерозповсюдження вірусного гепатиту А у Кривому Розі проводиться: щоденний моніторинг якості питної води,тобто досліджуються проби питної води та водойм,проводиться заключна дезінфекція в кожному осередку захворювання на вірусний гепатит А, медичний нагляд за контактними, лабораторне дослідження проб питної води на наявність маркерів вірусного гепатиту А та поточна дезінфекція, а також проводиться широка санітарно-освітня робота серед населення.

Профілактичним специфічним заходом є імунопрофілактика. Вакцинація рекомендована при високій захворюваності, спалахах, для груп ризику, таких як: контактні, медпрацівники, працівники водоканалів, очисних споруд. При спорадичній захворюваності вакцинація зазвичай не призначається.

При перших симптомах захворювання звертайтесь до лікаря сімейної практики та дотримуйтесь усіх його порад.

Раніше Інформатор повідомляв, де в Україні можуть ввести карантин через спалах коронавірусу. Також ми писали, що у Кривому Розі двоє мешканців заразилися лептоспірозом.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору