Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У 2023 році змінилася дата Різдвяного посту: коли він починається

Православна церква України та Українська Греко-Католицька церкви перейшли на новоюліанський календар. У зв’язку з цим змінилася дата святкування Різдва. А оскільки Різдву передує Пилипівський піст, іншими стали і його дати.

Як повідомляє Інформатор, відтепер Різдво святкуватимуть не 7 січня, а 25 грудня. Різдвяний, або Пилипівський, на честь апостола Пилипа, починається за 40 днів до цієї дати, тобто 15 листопаду.

За правилами харчування різдвяний піст поділяється на три періоди.

Під час першого, від 15 листопада до 6 грудня можна їсти рибу та пити вино по вівторках, четвергах і суботах, неділях. В понеділок можна додавати гарячі страви без олії, а в середу і п’ятницю — сухоїдіння.

У другий період, від 7 грудня до 18 грудня, дозволяється їсти рослинну їжу без олії понеділками, вівторками та четвергами до страв додається олію. В середу та п’ятницю можна їсти лише сирі харчі без олії. Рибу та олію на стіл подають тільки вихідними днями. Також у ці дні дозволяється пити вино.

Третій період, від 19 грудня до 24 грудня, є найсуворішим. Можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер. Олію до їжі дозволено додавати у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п’ятниця — сухоїдіння.

Слід пам’ятати, що піст – не дієта. Головне – це духовне очищення перед святом. Щоби не нашкодити собі, від обмежень у їжі треба відмовитися вагітним, жінкам, які годують дітей, літнім людям, дітям до 12 років.

Також краще не поститися тим, хто хворіє на рак, діабет, туберкульоз, виразку шлунка, вірусний гепатит, гастрит із підвищеною кислотністю, анемію, нервові розлади.

Раніше Інформатор писав про те, коли у 2023 році святкують Троїцю. Також повідомлялося про те, де у Кривому Розі знаходяться храми ПЦУ.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору