Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Коли у 2023 році святкують Троїцю та чого не можна робити у цей день

Троїця – одне з найважливіших християнських свят. Воно не має постійної дати. Святкують Троїцю на п’ятидесятий день після Великодня. Тому друга назва цього свята – П’ятидесятниця. У цьому році воно припадає на 4 червня.

Як святкують Троїцю, та що означає це свято, розповість Інформатор.

У цей день віряни згадують про триєдність Бога-Отця, Сина та Святого Духа. Свято Трійці символізує завершення всіх земних справ Ісуса Христа, які були потрібні для порятунку людства.

У народі цей день ще називають Зелене свято. Будинки та церкви прикрашають травами, гілками берези, польовими квітами. А напередодні, у батьківську суботу, поминають померлих родичів

Святкують Троїцю зазвичай три дні. Але під час воєнного стану додаткові вихідні скасовуються. Тому залишаються лише субота та неділя 3 та 4 червня.

Починають святкувати з урочистих нічних богослужінь в храмах. Священнослужителі проводять вечірню, під час якої читають молитви про дарування Святого Духа та згадують, як він з’явився перед апостолами. Також цього дня святкується день народження Церкви Христової.

Після відвідування храмів, люди ходять у гості до рідних та друзів. Святковий стіл повинен бути щедрим та багатим. Головною стравою вважається коровай. Увечері влаштовували вечірки з танцями та піснями.

Також на Зелені свята раніше було заведено засилати сватів. Навіть існувало народне повір’я — якщо заручитися на Трійцю, а потім зіграти весілля на Покрову (14 жовтня 2023 року), подружнє життя буде щасливим.

Що не можна робити на Троїцю

  • займатися домашньою роботою та фізичною працею;
  • плести, в’язати, вишивати;
  • сваритися і лаятися;
  • лихословити;
  • не дозволялося ходити в ліс або рубати дерева.

Раніше Інформатор писав про те, коли святкуватимуть перехідні церковні свята в Україні у 2023 році та про те, як в Україні святкували Колодій.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору