Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

14 листопада – Міжнародний день логопеда: що відзначають у світі та що треба зробити перед Різдвяним постом

14 листопада відзначають Міжнародний день логопеда, Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, День операційної медичної сестри. За новим церковним календарем згадують святого Пилипа, одного з 12 апостолів Ісуса Христа. У народі відоме свято під назвами Пилипів день або Заговіння. 

Прикмети погоди та що не можна робити в цей день, – розповість Інформатор.

Міжнародний день логопеда

14 листопада кожного року світ відзначає Міжнародний день логопеда, який заснували у 2004 році.

Логопедія – це ціла наука, що вивчає механізми, причини, симптоми, структуру порушень мови та систему впливу щодо корекції мовленнєвої діяльності. Логопедія бере свій початок з 17 сторіччя, а з 19 сторіччя розпочалося активне вивчення цієї наукової галузі.

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада кожного року відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який повинен нагадувати людству, що захворюваність цукровим діабетом на планеті зростає. Також, в цей день потрібно розповідати про наслідки хвороби, про можливості профілактики та лікування. Головна місія дня – інформування суспільства. Тож, що таке цукровий діабет? Хвороба належить до групи ендокринних захворювань, які пов’язані з порушенням засвоєння глюкози, хвороба розвивається через абсолютну чи відносну недостатність гормону інсуліну, в наслідок чого з’являється гіперглікемія (збільшення глюкози в крові).

День операційної медичної сестри

День операційної медичної сестри (Operating Room Nurse Day ), що відзначається щорічно 14 листопада, – це професійне свято медичних працівників, данина поваги відданим своїй справі помічникам хірурга, які відіграють вирішальну роль в успішному проведенні операцій і догляді за пацієнтами в операційній палаті. Ці професіонали є основою хірургічної команди, забезпечуючи стерильне середовище, готуючи пацієнтів та завжди напоготові хірургам.

Подія походить зі США, саме там вперше було офіційно визнане значення операційних медсестер. У 1989 році губернатором штату Айова Террі Едвардом Бранстадом, який встановив день вшанування цих життєво важливих членів медичної команди.

Пилипів день

14 листопада – день пам’яті святого Пилипа (Филипа), одного з дванадцяти улюблених учнів Ісуса. Згідно з писаннями, Пилип був дуже освіченою людиною, присвятив життя православ’ю і вмів творити чудеса.

Євангеліє від Іоанна розповідає, що Пилип був родом із Віфсаїди. Після Вознесіння Господнього він пішов проповідувати в Галілею, Грецію та інші країни. Як уже говорилося, Пилип мав дар чудотворення. Відомий випадок, коли святий зустрів жінку, у якої померла дитина, і воскресив її. Ще одного разу апостол воскресив мертвого в місті Ієраполі Сирійському. Там Пилип якраз проповідував, але натовп озлобився на нього і зажадав, щоб він воскресив небіжчика в похоронній процесії, що йшла повз.

Загинув апостол у 87 років – його та його соратника Варфоломія стратили за проповідь в Ієраполі Фригійському (нині Туреччина). Апостола і Варфоломія розіп’яли вниз головою, і в цей час стався землетрус. Перелякані кати зняли Варфоломія, а Пилипа не змогли. Святий до самого моменту смерті молився за прощення своїх мучителів.

На цьому місці побудували гробницю восьмикутної форми, в ній знаходилися святі мощі, які близько 560 року перенесли до Риму. Зараз вони лежать у храмі Дванадцяти Апостолів.

Що не можна робити в цей день

  • Не варто йти до лісу, особливо на самоті.
  • Не дозволено братися за рукоділля.
  • Заборонено починати і продовжувати ремонтні роботи.

Прикмети погоди:

За прикметами цього дня орієнтувалися, як скоро настане зима і якою вона буде:

  • теплий день видався – і зима такою буде;
  • листя не опало з дерев – до довгої і суворої зими;
  • бруд і вогкість – чекай наприкінці січня холоду.

У народному календарі 14 листопада – свято Заговіння, Пилипів день. До цього часу за старих часів намагалися закінчити всі заготівлі та закупівлі на зиму, оскільки після цього все замітало снігом, і дороги ставали непрохідними.

Іменини: Олексій, Пилип, Аристарх, Михайло, Микола, Григорій, Сергій, Порифій, Олександр, Гаврило, Констянтин, Василь, Дмитро, Георгій, Віктор, Федір, Петро, Ганна.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 134 листопада. Писали, про погоду на 14 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору