Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Тернопільська та Донецький: скільки у Кривому Розі “обласних” прізвищ

Українське прізвище чи не найстаріше в Європі. А основне джерело виникнення родових прізвищ — це назва місцевості, де проживав або звідки походив основоположник роду. Так, у Кривому Розі 249 мешканців із прізвищами великих обласних міст.

Про це йдеться у Реєстрі Криворізької міської територіальної громади, – передає Інформатор.

Більшість прізвищ ідентифікує родову приналежність людини, що передається від покоління до покоління і вказує на спорідненість. До речі, в ХVІІ столітті мало чи не всі українці носили прізвища.

Коли людина не була місцева, усіх цікавило питання, звідки вона прибула, звідки походить. Такі прізвища часто називають топонімічними прізвищами.

Так у Кривому Розі проживають 63 мешканці з прізвищем Черкаська (Черкаський), 41 – Хмельницька (Хмельницький), 30 – Полтавська (Полтавський), 26 – Дніпровська (Дніпровський), 23 – Вінницька (Вінницький), 15 – Кримська (Кримський), 14 – Донецька (Донецький), 11 – Сумська (Сумський), 10 – Харківська (Харківський), 9 – Волинська (Волинський), 3 – Луганська, 1 – Запорізька, 1 – Київська, 1 – Кропивницька, 1 – Тернопільський.

Раніше Інформатор повідомляв, якими незвичними імена називали новонароджених у Кривому Розі у 2023 році. Також ми писали, чому дівчині з Криворізькому району відмовили у видачі паспорта.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору