Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Смарт-мобілізація в Україні: що дасть впровадження проєкту

В Україні планують запустити проєкт смарт-мобілізації. З його допомогою призовнику буде не потрібно ходити до військкомату. Він сам зможе вирішувати, яку воїнську спеціальність обрати, на якій посаді служити та що для цього потрібно знати.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації України Михайла Федорова, який дав інтерв’ю виданню “РБК-Україна”.

Відомо, що одним з недоліків  мобілізації у теперішньому вигляді є те, що, наприклад, фаховий IT-шнік вимушений служити рядовим стрільцем у піхоті, а гранатометника, який отримав військову спеціальність ще у 2014 році, відправляють водієм у роту забезпечення.

Якщо проєкт смарт-мобілізації буде запущений, все це зміниться. Як пояснив Федоров, людина сама зможе обирати спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно.

“Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов’язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися” – сказав Федоров.

Посадовець переконаний, що така практика змінить все, а саме:

  • призовнику не потрібно йти у військкомат;
  • після проходження тестів та співбесіди, йому розкажуть де можна служити, у якій частині, та які там ризики;
  • далі буде етап навчання і тільки після цього від’їзд до військової частини.

Як пояснив Федоров: “Є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя – це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника”.

Раніше Інформатор писав про те, хто має право служити за місцем проживання. Також повідомлялося про те, хто зі студентів має право на відтермінування.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору