Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День працівників підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків, День ортопедичних медсестер та медбратів, Ніч витівок: що відзначають 30 жовтня в Україні та світі

30 жовтня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята професійні, свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

30 жовтня своє професійне свято відзначають працівники підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків. Саме цього дня, згідно з указом президента України, було створено цей спеціальний підрозділ, який займається не лише виявленням та ліквідацією злочинних угруповань чи окремих осіб, що займаються виробництвом чи поширенням наркотиків, але й проводить роботу з профілактики наркозалежності. За статистикою, кількість наркозалежних осіб в Україні становить близько двох мільйонів. Кількість осіб, які вживають наркотики ін’єкційно перевищує 380 тисяч осіб.

Також 30 жовтня люди дякують за труд ортопедичним  медсестрам та медбратам. Ортопедичні медики опікуються доглядом за травматолого-ортопедичними пацієнтами. Від ортопедичних сестер і братів потрібно володіння спеціальними навичками, зумовленими специфікою їхньої діяльності: оцінка стану ран та догляд за ними, зняття швів, встановлення ортезів, встановлення і зняття гіпсових шин.

Вечір напередодні Хелловіна, 30 жовтня, називають Ніччю витівок. Цього вечора діти та підлітки мають офіційне право розіграти своїх знайомих і сусідів.

Вбрані в костюми діти ходять по домівках і просять солодощі. Якщо їм відмовлять, вони можуть зіграти з господарем будинку злий жарт. Типові витівки містять намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями, гнилими фруктами та овочами. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити у двері, а потім тікати. Нерідко подібні жарти межують із вандалізмом, тому, наприклад, частина продуктових магазинів не продають дітям яйця під час святкування Хелловіна.

30 жовтня в церковному календарі – день пам’яті священномученика Зіновія і мучениці Зіновії.

Ще 30 жовтня за новим церковним календарем – день Озерянської ікони Божої Матері, головної святині та покровительки Харкова і всієї Слобожанщини.

Чудотворний образ Божої Матері Озерянської зберігався недалеко від Харкова, у Преображенському Курязькому монастирі. Згідно з переказами, цей образ з’явився наприкінці XVI століття біля села Озеряни (пізніше на цьому місці був побудований Озерянський монастир).

Цього дня добре помолитися перед іконою Божої Матері, якщо є можливість – піти до храму. У Озерянської ікони просять зцілити від хвороб, насамперед очей і слуху, а також від наслідків важких переломів.

У народному календарі 30 жовтня – свято Синичкин день, День мисливця. До цього дня, як правило, вже прилітали зимові птахи, синиці, снігурі. Їхня поява вважалася ознакою того, що наближаються холоди. Мисливці в цей час ішли полювати на зайця

За старих часів цього дня збиралися всією сім’єю за столом – готували м’ясні страви, ставили на стіл соління і пироги. У Синичкине свято потрібно погодувати птахів – це приверне удачу в дім. Вважається, що тому, хто добре попрацює цього дня, достаток у дім потече рікою.

Що не можна робити

  • лихословити, сваритися;
  • відмовляти в допомозі;
  • лінуватися – це до безгрошів’я;
  • вінчатися – шлюб буде недовгим.

Народні прикмети забороняють цього дня ображати птахів, а також виганяти з дому синичку, якщо вона випадково залетіла – це до невдач. Також не слід позичати гроші і просити в борг.

Народні прикмети

  • дивилися, який сьогодні день: випав сніг як крупа — чекайте на сильні морози;
  • синички клюють кору на деревах — на дощову і сиру погоду;
  • багато синичок прилетіло до будинку — до похолодання;
  • якщо вранці почули спів птахів — чекайте на холодну погоду.

Іменини святкують:  Анастасія, Герман, Степан, Зіновій, Макар, Йосип, Максим, Марк, Олександр, Артем.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 29 жовтня. Також повідомлявся прогноз погоди на 30 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору