Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день людей з вадами мовлення, Міжнародний день тещі та свекрухи, День “Заведіть собаку”: що відзначають 22 жовтня в Україні та світі

22 жовтня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива дата, свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

Щороку 22 жовтня відзначається Всесвітній день людей з вадами мовлення. Від проблем з мовленням можуть страждати і діти, й дорослі. Перші – через особливості розвитку щойно сформованого мовного апарату. Другі – після отриманих фізичних чи психологічних травм. Людині, обмеженій у можливості усно виражати свої думки, важко дається комунікація з оточуючими.

Існує багато розладів мовлення, але одним з найпомітніших та найтяжчих вважається заїкання. За різними даними, від заїкання в світі страждає від 1 до 5% населення. Заїкання не передається у спадок. Однак передається генетична схильність до цього захворювання, і при певних умовах воно може проявитися.

В цей день люди з вадами мовлення можуть відчути себе не одинокими в боротьбі зі своїм захворюванням, а частиною великої спільноти. Це не дає їм впадати у відчай та посилює бажання спілкуватися.

У четверту неділю жовтня в усьому світі вшановують тещ та свекрух – жінок, які народили та виховали найулюбленішу вашу людину. Виник він у 30-х роках минулого століття як альтернатива Дню Матері.

Цікаві факти: згідно з дослідженнями насправді, більшість чоловіків – 82% вважають свої відносини з тещею хорошими, а 26% жінок ображаються на своїх матерів за те, що вони намагаються розвести їх з чоловіком. Тещі або свекрухи в 14% випадків стають причинами розлучень їх чад. Група дослідників з Мічиганського інституту морфології людини з’ясували, що проживання в одному будинку з матір’ю дружини загрожує для чоловіків серйозними проблемами зі здоров’ям, включаючи зниження потенції.

До речі, поважне ставлення до тещі та свекрухи у багатьох країнах світу має давню традицію. Наприклад, у племен, що населяли територію сучасної Америки, до тещ було особливе ставлення, і зять без дозволу у відсутності права ні замовляти, ані підходити до неї, ні чіпати її речі. Теща своєю чергою, також не мала права втручатися у справи зятя та давати йому поради.  

Щороку 22 жовтня у різних куточках планети відзначають цікаве та миле свято, а саме День «Заведіть собаку». Лікарі переконані – хочете бути здоровими, заведіть собаку. Будь то прогулянка, обіймання на дивані або гра з собаками, собаки роблять вас більш щасливими, здоровими, а також дають інші переваги. Ось чому наявність собаки у житті людини має багато переваг для фізичного та психічного здоров’я. Всебічний огляд досліджень, опублікованих між 1950 і 2019 роками, показує, що люди, які живуть разом із собаками краще реагують на стрес, знижують артеріальний тиск і збільшують тривалість життя. Спілкування з собакою також пов’язане з меншою захворюваністю серцево-судинними захворюваннями, а також допомагає людям швидше відновитися після операції.

22 жовтня церква вшановує пам’ять святого рівноапостольного Аверкія, єпископа Єрапольського, чудотворця. У Київській Русі це був один з головних жіночих днів. Жінки накривали багатий стіл, ставили брагу та зустрічали чоловіків, які приїжджали із заробітків.

Цей день вважається дуже щасливим для весілля. Українці предки вірили, що пара, яка уклала свій шлюб 22 жовтня, проживе разом все життя. Весілля в цю дату грали із світанку до ночі.

Тривала підготовка до зими. Люди в кінці жовтня оглядали льохи і підвали, обкурювали їх димом ялівцю для довгого зберігання консервації. Чоловіки утеплювали вікна і стіни, закладали дірки в паркані та заготовляли дрова. Вважалося, що якщо заготовити дрова 22 жовтня, то вони не згниють до самої весни.

Жінки в цю дату варили кашу з вівса, ячменю, проса або пшениці. Якщо дата випадала на пісний день (середа або п’ятниця), то страви заправляли свіжою соняшниковою олією, а в інші дати додавали козячий або баранячий жир.

Що не можна робити

  • Заборонено провокувати скандали, лаятися, лихословити.
  • Не варто сумувати і згадувати про погане.
  • Краще перенести на інший день генеральне прибирання й домашні справи.
  • Не варто вирушати у дальню дорогу, тому що вона не принесе користі.
  •  Не можна лінуватися, байдикувати, відкладати на потім термінові справи і занадто довго спати, інакше в справах спіткає невдача.
  • Не треба розповідати нікому про свої плани і мрії сьогодні, інакше вони можуть не збутися. Не розкривайте свої секрети і таємниці, інакше вони стануть відомі всім.

Народні прикмети

  • Якщо зранку пішов дощ, то скоро буде похолодання.
  • Якщо вранці туман, то попереду чекають теплі дні.
  • Немає дощу – наступний рік буде неврожайним.
  • Якщо пішла сильна злива, то дощитиме ще довго.
  • Якщо ввечері почали співати півні, то скоро погода різко зміниться.
  • Ранковий туман віщує потепління.

Іменини святкують: Федір, Іван, Василь, Єлизавета, Анна, Герман, Григорій, Микола, Іраклій, Максим.

Раніше Інформатор писав про те, що святкують 21 жовтня. Також ми розповідали про погоду на 22 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

 

Нагору