Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день лікаря, Всесвітній день архітектора, Всесвітній день тверезості: що відзначають 2 жовтня в Україні та світі

2 жовтня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята професійні, свята цікаві та свято церковне. з останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон. 

Про деякі з них розповість Інформатор.

У перший понеділок жовтня у світі відзначають Міжнародний день лікаря. Відзначати його запропонували Всесвітня організація охорони здоров’я та міжнародна гуманітарна організація “Лікарі без кордонів”. Її співробітники, незалежно від національності чи релігії, надають медичну допомогу всім, хто її потребує, у разі стихійних лих, епідемій, збройних конфліктів, а також проводять просвітницьку роботу в боротьбі зі СНІДом і наркоманією. Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну професія лікаря набула особливого значення. На стабілізаційних пунктах на передовій під ворожими кулями та у кращих клініках України та світу лікарі рятують життя постраждалих від російської агресії. Міжнародний день лікаря вони, а також інші представники медицини, отримують привітання і слова подяки.

Також у перший понеділок жовтня архітектори всього світу відзначають своє професійне свято. Проєктувати архітектуру міст — необхідна і важко працювати 1950 одна третина жителів планети жила в містах. Лише 50 років ця цифра зросла до однієї другої і буде продовжувати збільшуватися до двох третіх (6 мільярдів) людей до 2050 року. Таким чином, міста є зараз домом для половини людства.
Традиційно в цей день архітектори у всьому світі збираються на конференції, на яких вони обговорюють умови і результати своєї практичної діяльності, розглядають проблеми архітектурної освіти, влаштовують творчі дискусії. У цей день організовуються виставки. Кожен рік у свята певна тематика.

Ще 2 жовтня відзначається Всесвітній день тверезості та боротьби з алкоголізмом. Щороку в результаті шкідливого вживання алкоголю помирає понад 3 млн людей, значна частина з яких – люди молодого та середнього віку.  Алкоголізм на третьому місці серед факторів, що викликають смертність серед населення. Доведено, що алкоголізм є причиною більш ніж 200 серйозних порушень здоров’я. Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м’яза, розвитку інфаркту міокарда, порушенню мозкового кровообігу – інсульту. Мета цього дня нагадати кожному, що безпечної дози алкоголю не існує та що здоровий спосіб життя – це найкраща протидія проявам алкоголізму.

2 жовтня в церковному календарі – день пам’яті Кипріяна, Іустини та Феоктиста. Здавна вірили, що святі Кипріян та Іустина допомагають врятувати від злих духів. Найчастіше віряни моляться їм, щоб позбутися від хвороб, які з’явилися в результаті наведеного наврочення або інших ритуалів, щоб захистити дитину, родину, будинок, а також для зцілення від чаклунства. Дівчата зазвичай моляться до Іустини, а хлопці до Кипріяна. Селяни в цей період збирають буряк, пастернак, моркву, щавель і петрушку та заготовляють їх на зиму. За вікном часто починався сильний листопад, який натякав, що вже близько зима.

Що не можна робити

  • День вважається несприятливим для переїздів, тому краще відмовитися від поїздок.
  • Не можна ночувати не вдома, тому бажано перенести на інший день посиденьки з друзями.
  • Заборонено пересаджувати квіти, адже це призведе до того, що вони швидко зів’януть.
  • Не варто в цей період ухвалювати важливі рішення.
  • Якщо перед вами стоїть проблема вибору, відкладіть її на більш відповідний час.
  • Не варто вести переговори та здійснювати серйозні вчинки.
  • Краще не пускати в дім чужих і не приймати подарунки від незнайомців.

Народні прикмети

  • дивилися, який сьогодні день: крижаний вітер з сильним дощем вказують на студенну зиму;
  • небо безхмарне, чекайте на мороз;
  • олені б’ються рогами — йде негода;
  • якщо худоба, яку випустили на пасовище, раптом почала повертатися назад у двір, значить скоро піде сніг;
  • північний вітер вказує на м’яку і теплу зиму;
  • на Юстини дощ ллє стіною — чекайте на холодну зиму;
  • кури підіймають пір’я — до холодів;
  • навколо місяця райдужне коло — до негоди і вітру.
  • якщо не пригостити медом жебрака – рік буде нещасливим.

Іменини святкують: Петро, Андрій, Давид, Костянтин, Федір, Борис, Іван, Михайло, Василь, Георгій, Олександра, Ганна, Юстина.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 1 жовтня та про гороскоп на 2 жовтня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору