Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день продовольства, Всесвітній день здорового харчування, День анестезіолога, День шефа: що відзначають 16 жовтня в Україні та світі

16 жовтня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята професійні, важливі дати та свято церковні. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

16 жовтня відзначається Всесвітній день продовольства. Встановлено, що голод і недоїдання підривають генофонд цілих континентів. Діти в країнах «третього світу» народжуються і виростають кволими, відстають в розумовому розвитку. Вони не в змозі концентрувати увагу на уроках у школі. Всесвітній день продовольства дає привід задуматися над тим, що зроблено, і що ще належить зробити для вирішення глобального завдання – позбавити людство від голоду.

Щорічно 16 жовтня у понад 50 країнах світу відзначається Всесвітній день здорового харчування. Метою цієї дати є звернення уваги сучасного суспільства до проблем харчування.

Неправильне харчування, несвоєчасний прийом їжі, неякісна їжа є причинами розладів травлення, поганого самопочуття, стрімкого набору ваги, розладів у роботі організму та появі хвороб.

Статистичні дані представлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я є свідченням того, що 80 % усіх захворювань так чи інакше пов’язані з харчуванням, а 40% з них безпосередньо пов’язані з фактором харчування людини.

Дотримання простих порад у харчуванні сприятимуть хорошому настрою, енергійності, активності та хорошій працездатності. Вони істотно знизять ризики розвитку багатьох серйозних серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань.

16 жовтня своє професійне свято відзначають лікарі-анестезіологи. Дата обрана не випадково. Як свідчить історія, 16 жовтня 1846 року зубний лікар Томас Мортон вперше провів операцію під ефірним наркозом. Анестезіологи-реаніматологи — лікарі, які зберігають, повертають та продовжують життя людей, захищають та рятують від болю, «дихають» за пацієнтів, у яких це не виходить. Під наглядом цих серйозних й грамотних фахівців навіть найскладніші хірургічні маніпуляції проходять безпечно та комфортно, без тривоги й страху.

16 жовтня у різних країнах світу відзначають День шефа. Напевно кожен з нас сподівається на те, щоб в його житті все було в порядку і мало хто замислюється, що будь-який порядок варто комусь цілком певних зусиль, відповідальності, організації та продуманих рішень. Не легко бути босом у своєму власному житті. Наскільки важко бути начальником і брати участь нехай лише в деяких аспектах життя підлеглих тобі людей? І нехай керівнику дано багато, але ж і питається з нього набагато більше, ніж з рядового службовця чи робітника. Та й самі підлеглі, як правило, в більшості випадків не без претензії щодо до свого начальства.

16 жовтня за новим церковним календарем християни віддають честь пам’яті святого мученика Лонґіна, що був сотником. У це церковне свято дотримуються особливих прикмет, традицій та заборон.

У народі Лонгін Сотник шанується цілителем очних хвороб. Також наші пращури на Логіна виносили на вулицю зимовий одяг, щоб провітрити його під останніми сонячними променями та висушити на морозі. Люди вірили, що таке поєднання захистить у майбутньому хвороби.

Що не можна робити

  • не потрібно робити нічого важливого, оскільки цього дня дуже напружена енергетика. Він несе у собі неприємності та втрати.
  • не можна лаятися матом.  Лихослів’я в цей день призводить лише до тривалого нещастя.
  • не можна займатися рукоділлям і виконувати роботу, на яку потрібно напружувати зір.
  • не можна виходити на вулицю невмитим або в неохайному одязі.
  • не можна легко одягатися сьогодні, ходити без шапки і з мокрими ногами.
  • не можна різати домашню птицю в цей день.
  • невдалий день для великих покупок.

Народні прикмети

  • Якщо корови і вівці ревуть, то настане негода.
  • Зайці і кролі набрали жиру – до суворої зими.
  • Якщо цей день теплий, то раніше 2 листопада холодів не буде.
  • Перелітні птахи полетіли на зимівлю – до швидкого похолодання і ранньої зими.

Іменини святкують:  Денис, Іван, Павло, Петро, Рустика, Феоген, Феодосія, Ядвіга.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 15 жовтня та про гороскоп на 16 жовтня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору