Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День сільської жінки, День працівників харчової промисловості, день білої тростини: що відзначають 15 жовтня в Україні та світі

15 жовтня 2023 року неділя. В Україні відзначають одне професійне свято. Є ще свято всесвітнє та важлива дата. Крім того, є свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.  

Кожної третьої неділі жовтня своє професійне свято відзначають працівники харчової промисловості України. Підприємства харчової та переробної промисловості відіграють велику і провідну роль у питаннях забезпечення населення продовольчими товарами в усьому світі, оскільки турбота про хліб насущний завжди була однією з головних турбот людства.  

 Харчова промисловість України – це запорука нашої продовольчої безпеки. Вона включає аж понад 40 різноманітних галузей, а це майже 20% усього виробництва України. Українські продукти цінуються в усьому світі, значна їх частина експортується. Україна годує 150 млн осіб при власному населенні трохи більш як 40 млн.

Попри традиційність харчової промисловості в Україні, галузь постійно розвивається. Підприємства постійно підвищують стандарти та впроваджують інноваційні технології, залучаючи інвестиції і розширюючи асортимент. Також щороку помітний внесок у розвиток харчової галузі вносять і невеликі підприємства, сімейні виробництва, міні-цехи, пекарні, ферми. Виробники крафтових продуктів урізноманітнюють раціон вітчизняних споживачів, пропонують високоякісні вироби з унікальними смаками та ароматами.

Також 15 жовтня у світі відзначають День сільських жінок. Сільські жінки, головним джерелом існування яких є природні ресурси і сільське господарство, складають більше чверті всього населення планети. У країнах, що розвиваються, сільські жінки складають приблизно 43 відсотки сільськогосподарської робочої сили, і на них покладена основна відповідальність за забезпечення продовольчої безпеки, оскільки вони виробляють, переробляють і готують велику частину продовольства.

З 22,8 млн. жінок, які проживають в Україні, 7 млн. (30,5%) жінок мешкають у сільській місцевості.

Щороку 15 жовтня у світі відзначається Міжнародний день «Білої тростини» – символу незрячої людини. Союзи сліпих намагаються в цей день спільно зі зрячими проводити відповідні акції, спрямовані на посилення інтеграції незрячих в суспільство. Вони прагнуть у першу чергу зацікавити громадськість та засоби масової інформації звернути увагу влади на проблеми людей з обмеженим або втраченим зором.

У народі 15 жовтня Юхим Осінній. Жінки в цей період займалися домашніми справами: м’яли і тіпали льон, пряли. Вважалося, що з Юхимова дня нечиста сила перебиралася в оселі й намагалася зашкодити жіночій роботі: плутала пряжу, рвала тканину, била посуд. Щоб цього не відбувалося, слід було огорнути нечисть хрестом і попросити святого про допомогу.

Що не можна робити 

  • Селяни від 15 жовтня до 20 листопада сіяли на зиму буряк, моркву, кріп, петрушку, пастернак, часник, щавель. Тож не варто байдикувати – потрібно працювати.
  • Дівчата в цей час продовжували ходити на посиденьки, але в будні дні не грали й не веселилися, а сиділи з шиттям або прядкою. За роботою співали протяжні пісні.

Народні прикмети

  • Юхим холодом коріння трав і дерев із землею змикає;
  • на Юхима всяка комаха в тьмяній траві ховається, на природу сон навіває;
  • на Юхима плутаються будь-які починання.
  • у цей період зазвичай починається сильний листопад.
  • якщо іній з’явився, то буде суха і сонячна погода.
  • холодний вітер і злива – до суворої зими.
  • якщо почався сильний листопад, то скоро похолодає.
  • сніг випав – через сорок днів настане справжня зима.
  • східний або північний вітер – до холодної зими.

Іменини святкують: Андрій, Ганна, Борис, Василь, Георгій, Давид, Іван, Костянтин, Михайло, Олександра, Петро, Степан, Федір.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 2 вересня та 14 жовтня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору