Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці: яка головна заборона для жінок, традиції та що не можна робити у цей день

14 жовтня відзначають Всесвітній день музики, День створення УПА, Всесвітній день екологічної освіти. Православна церква України вшановує мучеників Назарія і Протасія, правнука Ярослава Мудрого преподобного князя Миколи Чернігівського, а також Преподобної Параскеви Сербської. У народі відоме свято під назвами Параскева П’ятниця, Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва.

Що відзначають у світі та в Україні, – розповість Інформатор.

Всесвітній день музики

Всесвітній день музики або Загальний день музики (Universal Music Day) відзначається кожної другої суботи жовтня, вшановуючи магію музики у всіх її формах. Від зародження людської цивілізації і до сьогодні музика є невід’ємною частиною нашого життя, що має силу об’єднувати спільноти, викликати емоції, мотивувати і навіть зцілювати, сприяти фізичному та ментальному добробуту.

Музика – це не просто форма розваги, це універсальна мова, яка виходить за межі кордонів, культур і поколінь. Вона здатна виражати ідеї, емоції та історії так, як слова часто не можуть. Від ритмічних ударів стародавніх барабанів до складних мелодій сучасних оркестрів музика еволюціонувала, але її суть залишилася незмінною – об’єднувати, зцілювати та надихати.

Дослідження показали, що прослуховування музики може знизити кров’яний тиск, зменшити стрес і рівень тривожності. Вивільнення дофаміну в мозку під час прослуховування музики – це та сама хімічна речовина, що вивільняється під час приємних занять, таких як їжа чи інтимні стосунки. Таким є глибокий вплив музики на наше життя.

День створення УПА

14 жовтня відзначають День створення УПА. УПА, що була активною у 1940-х роках, є символом боротьби за незалежність України. Ця армія боролася проти німецької окупації, польських сил та СРСР, намагаючись створити незалежну Українську державу.

Українська повстанська армія (УПА) є однією з найбільш обговорюваних тем в історії України. Це військово-політичне формування діяло в Україні протягом 1942-1960 років і стало символом боротьби за незалежність країни.

Всесвітній день екологічної освіти

Всесвітній день екологічної освіти (World Environmental Education Day) відзначають 14 жовтня, починаючи з 1991 року.

Всесвітній день екологічної освіти – це всесвітнє свято, яке підкреслює важливість екологічної освіти та роль, яку вона відіграє у формуванні сталого майбутнього. Цей день покликаний підвищити обізнаність про екологічні проблеми та сприяти їх вирішенню як на місцевому, так і на глобальному рівнях.

Покрова Пресвятої Богородиці

У давні часи в це народне свято починався сезон дощів. Дороги ставали важко прохідними, і селяни нікуди не могли виїхати на возах. Торгівля припинялася до початку морозів.

Жінки в день Параскеви м’яли льон і варили кашу з пшениці нового врожаю, яку заправляли лляною олією. Вірили, що така страва наповнить жіночою енергією. Особливо корисним воно вважалося для вагітних і годуючих жінок.

За старим стилем у свято 14 жовтня раніше відзначали Покров Пресвятої Богородиці, поки ПЦУ не перейшла на новий церковний календар. Покрова завжди була особливим святом для українців, а над усе її любили козаки Запорізької Січі. В Україні в один день з Покровою відзначають День українського козацтва та День захисників і захисниць України.

У народне свято 14 жовтня закінчували збирання зерна, заготовляли дрова на зиму і утеплювали будинок. Щосили йшла підготовка до морозів. Цей день вважається одним з найвдалішиї в році для збору і заготівлі грибів. Також на Покрову в останній раз в році випускали худобу на випас в поле.

Дата вважається дуже вдалою для весілля і вінчання. Пара, яка одружилася 14 жовтня, буде дружною і щасливою.

Що не можна робити 

З давніх-давен існує повір’я, що в день Параскеви жінкам не можна займатися рукоділлям, особливо пряжею, розпалювати піч і прати одяг, інакше свята Параскева нашле на них прокляття і хвороби. Втім, церква вважає цю заборону звичайним забобоном.

Свята Параскева вважається покровителькою родючості, тому в цей день не можна ображати дітей.

Не можна в цей день хвалитися досягненнями і достатком, інакше заздрісники можуть наврочити.

За старим стилем в православ’ї відзначалася Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня. Заборони на Покрову такі ж, як на будь-яке інше велике церковне свято. Не можна в цей день лаятися, згадувати старі образи, заздрити, мстити комусь, займатися важкою фізичною працею.

Невдалий день для далекої подорожі.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Бруд і сльота на дорогах 14 жовтня – хороша прикмета. Значить в наступному році буде хороший урожай.
  • Якщо в цей день на дорозі багато бруду, то через 4 тижні встановиться погодна зима.
  • Багато ягід вродило на горобині – до морозної зими і дощової весни.
  • Якщо журавлі вже полетіли в теплі краї, то скоро настане справжня осінь.
  • Клен вже стоїть повністю бурий – скоро випаде перший сніг.
  • Дощ в цей день обіцяє хороший урожай в наступному році.
  • Яскраве зоряне небо вночі віщує хороший урожай озимих культур.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Парасковія, Ігнатій, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Назар, Микола, Петро.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 14 жовтня. Писали про погоду у Кривому Розі на сьогодні та  які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору