Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день грамотності, День медсестри відділень дитячої гематології та онкології в Україні: яке народне свято, традиції та що не можна робити 8 вересня

8 вересня, відзначають Міжнародний день грамотності, День медсестри відділень дитячої гематології та онкології в Україні, Міжнародний день солідарності журналістів. За новоюліанським календарем церква відзначає велике свято – Різдво Пресвятої Богородиці. У народі відоме свято під назвами Осенини, Різдво Пресвятої Богородиці, Адріан і Наталя-костриця.

Які існують традиції та звичаї сьогодні, – розкаже Інформатор.

Міжнародний день грамотності

У 1966 році ЮНЕСКО уперше відзначило цей день, з метою привернути увагу суспільства і збудити його інтерес, мобілізувати міжнародну суспільну думку, аби досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності – однієї з провідних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році.

Традиція відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 р. Саме ця конференція рекомендувала проголосити 8 вересня – дату урочистого відкриття конференції – Міжнародним днем грамотності (International Literacy Day), та святкувати його щорічно в усьому світі.

День медсестри відділень дитячої гематології та онкології в Україні

Кожен рік 8 вересня своє професійне свято відзначають медичні сестри відділень дитячої гематології та онкології – День медсестри відділень дитячої гематології та онкології. В Україні приблизно тисячі дітей щорічно отримують діагноз злоякісної хвороби, з яких 58% – гематологічні захворювання та до 42% – онкологічні.

Ця дата дає можливість подякувати медичним сестрам з дитячих гематологічних та онкологічних відділень за їхню працю, а також привернути уваги до проблеми нестачі персоналу на такі посади.

Міжнародний день солідарності журналістів

Цей день відзначається з 1958 року, за рішенням ІV конгресу найстарішого та найавторитетнішого журналістського об’єднання у світі – Міжнародної організації журналістів (МОЖ). Саме в цей день у далекому 1943 році був страчений нацистами у берлінській в’язниці чехословацький журналіст Юліус Фучик.

За традицією, у всьому світі 8 вересня журналісти – представники так званої четвертої влади, на з’їздах, конференціях та зборах діляться своїм професійним досвідом один з одним та нагороджують найдостойніших у цій небезпечній творчій професії.

Різдво Пресвятої Богородиці

Діва Марія народилася в Назареті у престарілих християн Анни і Іоакима, які постійно молилися Богу про дітей. Одного разу їм з’явився архангел Гавриїл і повідомив, що у них народиться дочка, яка дасть життя Спасителю людства.

За старим стилем в цей день церква вшановує пам’ять мучениці Наталії Нікомидійської та її чоловіка Адріана.

У Київській Русі Різдво Пресвятої Богородиці відзначали урочистим богослужінням з піснеспівами і тропарями на честь Богородиці. Українці з давніх часів дуже поважали і шанували Діву Марію. Її вважали матір’ю всіх людей і вірили, що вона піклується про кожного віруючого і чує всі молитви. Дуже поважали Богородицю запорізькі козаки.

Народне свято 8 вересня було відоме як Спожинки – день закінчення збору врожаю і молотьби зерна. Спожинки відзначалися ярмарками, масовими гуляннями, ходінням в гості. Святкування могло тривати цілий тиждень. За традицією молодята в цей день обов’язково пригощали і шанували батьків. Чоловік готував частування для тещі і тестя, а дружина – для свекрухи і свекра.

У це народне свято також збирали овес і льон, але тільки якщо день випадав на суху погоду. З вівса готували кашу і варили вівсяний кисіль, а жменю зерен обов’язково додавали в корм для коней.

У селах 8 вересня влаштовували помочи. Ті, хто вже прибрав з поля весь урожай, допомагали закінчити жнива односельцям. В першу чергу допомагали вдовам і сиротам.

Для міцного здоров’я, благополуччя і сімейного щастя в цей день обов’язково варто з’їсти блюдо з вівса.

Що не можна робити

У Різдво Богородиці не можна займатися важкою фізичною працею, прибиранням, будівництвом. Краще присвятіть день молитві і сім’ї. Також категорично заборонено лаятися з рідними і згадувати старі конфлікти. Особливо не варто конфліктувати чоловікові і дружині.

Не можна лінуватися в цей день і спати допізна, інакше в справах будуть переслідувати невдачі.

Переїдати в цей день – до проблем зі шлунками, а зловживати алкоголем – до ранньої смерті.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чим вище мурашники побудували мурахи, тим суворішою буде зима.
  • Якщо 8 вересня пішов дощ, то весь вересень буде дощовим.
  • Небо безхмарне – до похолодання і нічних заморозків.
  • Якщо в лісі багато опеньків, то бабине літо буде коротким.
  • Холодний ранок в цей день віщує ранню і холодну зиму.
  • На калині і на обліписі дуже багато ягід – до сніжної і холодної зими.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Адріян, Віктор, Георгій (Юрій), Дмитро, Петро, Роман, Наталія, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 8 вересня. Писали, про погоду на 8 вересня та які фільми показують у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору