Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день фармацевта, Всесвітній день мрії: що відзначають 25 вересня в Україні та світі

25 вересня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне, свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язана низка заборон та народних прикмет.

Про них розповість Інформатор.

25 вересня своє професійне свято відзначають фармацевти. Їх в Україні зараз близько 350 тисяч.  Це не просто продавці ліків, а медики з широкими знаннями медицини, які можуть призначити найпростіше лікування.

Під час війни в Україні робота фармацевтів стала особливо важливою, адже у багатьох прифронтових містах лікарні переповнені чи не працюють. За таких умов фармацевт є єдиним медиком, який може допомогти хворим. Тому в це свято обов’язково варто вшанувати їхню працю.

Нагадаємо, що Бенджамін Франклін був фармацевтом і Агата Крісті також. Кока-кола була винайдена фармацевтом, на ім’я Джон Пембертон. Перший ліцензований фармацевт відкрив магазин у Французькому кварталі. Світовий фармацевтичний ринок оцінюється у 300 мільярдів доларів.

Також 25 вересня відзначається Всесвітній день мрії. Кажуть, що історія людства є історією великих мрійників, адже відкриті материки, доленосні винаходи, геніальні твори мистецтва – все це починалося з мрій, які спершу здавалися дивними чи нездійсненними. Сучасна психологія визнає, що мріяти корисно – це дозволяє людині наповнюватися позитивними емоціями та моделювати бажаний варіант свого майбутнього, тому процес мрій часто включають до практик психотерапії та курсів особистісного розвитку. Це день, коли ми відзначаємо роль, яку мрії відіграють у нашому житті, але, що важливіше, це день, коли ми вселяємо надію в серця людей у всьому світі. Щороку Всесвітній день мрії надихає, дає сили і заохочує громадян усього світу піднятися і виступити за те, чого вони дійсно бажають і заслуговують! Не лише для себе, а й для своїх родин, громад, бізнесу та всього світу.

25 вересня в церковному календарі – день пам’яті преподобної Єфросинії Олександрійської. 25 вересня за новим стилем відзначають також день пам’яті святого і чудотворця преподобного Сергія Радонезького. У народному календарі Сергій Капусник або Курятник. Цього дня традиційно заготовляли капусту на зиму.

Що треба робити

У преподобної Євфросинії просять про зцілення хвороб, як фізичних, так і духовних, а також допомоги в ухваленні рішення. Чудотворець Сергій Радонезький допомагає в навчанні, судових позовах, зціленні і також допомагає вирішувати складні життєві ситуації.

Цього дня потрібно солити капусту і готувати пиріжки з капустою. Добре зробити хоча б одну добру справу сьогодні, щоб привернути у своє життя благодать.

Що не можна робити

  • сваритися і ображатися;
  • нецензурно висловлюватися;
  • заздрити;
  • відмовляти в допомозі;
  • лінуватися і байдикувати – у справах почнуться проблеми;
  • їсти куряче м’ясо і яйця – преподобного Сергія вважають покровителем курей і домашньої птиці.

Також за прикметами не можна підіймати із землі знайдені речі – вони можуть принести біду.

Народні прикмети

  • якщо на деревах уже немає листя – до ранньої зими;
  • ясний день – гарна погода встановиться надовго;
  • заморозки цього дня – наступного року буде гарний урожай жита;
  • перший сніг випав – до врожаю пшениці;
  • грім чути – до теплої осені, злива пішла – до затяжної зими.

Іменини святкують: Сергій, Олександр, Афанасій, Герман, Євген, Максим, Микола, Остап, Павло, Прохор, Роман, Єфросинія.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 24 вересня та про погоду на 25 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору