Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День перукаря, Міжнародний день шоколаду, День народження пеніциліну: що відзначають 13 вересня в Україні та світі

13 вересня 2023 року середа. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне, свята цікаве та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

13 вересня своє професійне свято відзначають перукарі. Термін “перукар” з’явився в Німеччині, хоча нині в самій країні він не вживається, тому що вважається застарілим. Це були фахівці, що працювали з перуками. Подібні послуги, однак, існували ще в Стародавньому Єгипті. Саме цю країну вважають батьківщиною перших професіональних майстрів, які займалися укладанням зачісок. В наш час висококваліфікований перукар – це людина, яка може не гірше за пластичного хірурга змінити зовнішність людини, зробивши її молодшою та гарнішою. І все це завдяки вдало підібраним формі зачіски та кольору волосся. Недарма відомі люди так цінують своїх особистих перукарів. Наприклад послуги всесвітньо відомого Россано Ферретті коштують від 5 до 27 тисяч доларів.

Ще 13 вересня відзначають Міжнародний день шоколаду. Це смачне свято відзначається не лише 13 вересня, він має й інші дати — 7 липня, 11 липня, 29 листопада. Свято з’явилося в 1995 році у Франції і досить швидко стало популярним далеко за її межами. Особливо він популярний у Швейцарії, Німеччині та інших країнах ЄС. Вчені з’ясували, що продукти з високим вмістом какао є корисними для здоров’я. Тому з усіх різновидів лише чорний шоколад, у якому найбільше какао, знижує тиск, зміцнює судини та серце, виводить поганий холестерин та покращує пам’ять. Сьогоднішній день – це ще один привід побалувати себе шматочком улюбленого смаколика.

13 вересня – день народження першого у світі антибіотика пеніциліну. Його випадково винайшов шотландський мікробіолог Олександр Флемінг досліджував різні культури гноєтворних бактерій. Він розмістив їх у відкритих чашках Петрі напередодні літніх канікул.
Коли повернувся, то побачив, що у деяких чашках завелася пліснява.

Вважається, що саме 13 вересня 1928 року Флемінг дійшов висновку, що в одній з чашок пліснява пригнічує ріст бактерій. Це була зелена кистеподібна пліснява Penicillium notatum.

13 вересня в церковному календарі відзначається день пам’яті святого Корнилія. 

Що не можна робити

Здавна цього дня заборонялося свататися, грати весілля чи вінчатися. Вірили, що в такому разі пара буде нещасливою разом. Також наші предки намагалися 13 вересня не веселитися, щоб потім не плакати. В жодному разі не заглядайтеся на своє відображення в дзеркалах. Здавна існувало повір’я, що злі духи можуть через відображення людини потрапити в її душу. Не варто годувати кохану людину стравами з редьки, ця прикмета вказує на серйозну сварку.

Що можна робити

Цього дня селяни намагалися зібрати весь урожай з городу та поля. Якщо цього не зробити, вірили, що можна накликати на себе біду. Також цей день вважався сприятливим для роботи в садку, вважалося, що догляд за квітами принесе талан.

Народні прикмети

  • Дивилися, який сьогодні день: теплий дощ вказує на те, що цього року він буде останнім;
  • Усі граки вже полетіли у вирій – чекайте на швидке похолодання;
  • На городі багато пузатої, чистої ріпи – в будинку буде багатство;
  • Злива вказує на те, що наступний рік буде врожайним;
  • У калюжі видно бульбашки – скоро погіршиться погода.

Іменини святкують: Олександр, Володимир, Геннадій, Дмитро, Іван, Михайло, Мирон.

Раніше інформатор писав про те, що відзначають 12 вересня та про погоду на 13 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору