Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День фахівця радіоелектронної боротьби ЗСУ, Міжнародний день в’язання гачком, Міжнародний день усвідомленості, Зміїний день: що відзначають 12 вересня в Україні та світі

12 вересня 2023 року вівторок. В Україні відзначають важливе професійне свято. також є два свята цікавих. А ще свято церковне та пов’язані з ним низка народних прикмет та заборон.
Про них розповість Інформатор.

12 вересня своє професійне свято відзначають фахівці радіоелектронної боротьби Збройних Сил України. Війська радіоелектронної боротьби є спеціальними військами, призначеними для забезпечення заходів із завоювання панування в ефірі, захисту своїх стратегічних систем управління військами і зброєю від навмисних перешкод противника, а також порушення роботи стратегічних систем управління військами противника. Після початку широкомасштабного російського вторгнення у 2022 році були розгорнуті мобільні групи РЕБ для протидії БПЛА.

12 вересня відзначають “творче” свято – Міжнародний день в’язання гачком

Ця техніка в’язання з’явилась і набула поширення на початку 19 століття. До того ж, в’язання гачком стало популярним як серед представників заможних верств суспільства, так і серед бідноти. Згодом це захоплення не обійшло стороною навіть представниць королівських родин.

Уперше ж про Міжнародний день в’язання гачком заговорили в інтернеті в 2007 році, завдяки ініціативі американського блогера, який захоплювався виготовленням гачків для в’язання. Чи то жартома, чи то всерйоз, але він написав у своєму блозі щодо проведення міжнародного свята, присвяченого в’язанню гачком. Ідея, завдяки популярності техніки в’язання, була моментально підтримана, і відтоді кожного 12 вересня багато шанувальників в’язання гачком почали організовувати різноманітні заходи, присвячені цьому цікавому для тисяч людей хобі.

Кожен рік 12 вересня проводиться Міжнародний день усвідомленості.Вперше цей день провело у 2011 році видавництво Wisdom Publications, яке займається випуском сучасних і старих книжок з буддійської філософії, а також практичних матеріалів про усвідомленість. Мета цього дня – посилити інформованість суспільства про корисність та цінність усвідомленості.

Православна церква України 12 вересня вшановує італійського єпископа і великомученика Автонома, мученика Феодора Олександрійського і єпископа Корнута Нікомидійського.

Народне свято 12 вересня здавна відоме як Зміїний день. Люди побоювалися, що в цей день змії переселяються з полів в ліси, масово виповзають зі своїх нір і стають більш агресивними. У цю дату намагалися не ходити на природу і не провокувати рептилій. При зустрічі зі змією не можна різко рухатися і кидати в неї предмети.

У народне свято 12 вересня готували страви з ячменю, льону, вівса та іншого свіжозібраного зерна. З овочів у вересні найбільш доступними були капуста і буряк, тому господині часто варили борщі в цей період.

За народною традицією в свято 12 вересня починався період посиденьок у молоді. Роботи на полях закінчувалися, тому молоді люди під виглядом рукоділля збиралися на вечорки, знайомилися, весело проводили час, підбирая собі нареченого чи наречену.

Що не можна робити

  • 12 вересня не варто ходити по лісах, полях, берегах водойм та інших місцях, де можуть мешкати змії.
  • Категорично заборонено шкодити зміям сьогодні, а вбити рептилію – великий гріх.
  • Не можна 12 вересня нешанобливо ставитися до дерев, зривати листя і ламати гілки просто так, рубати на дрова.
  • Мстити і шкодити комусь 12 вересня не варто – все заподіяне повернеться назад.
  • У цей день вважається поганою прикметою заводити кішку або приносити додому кошеня. Але можна принести цуценя.
  • Не можна 12 вересня байдикувати і проводити день даремно, інакше весь залишок року так пройде.

Народні прикмети

  • Багато горобини вродило – до дощової осені і сніжної зими.
  • Теплий вечір віщує хороший урожай в наступному році.
  • Бджоли почали запечатувати вулик – зима буде ранньою.
  • По повітрю літає павутина – до потепління.
  • Чим глибше в лісі тварини риють нори, тим холодніше буде зима.
  • Якщо птахи довго літають колами, то осінь буде сухою і холодною.
  • Рослини вдень не розпускають квітки – скоро підуть дощі.

Іменини святкують: Данило, Іван, Никодим, Микола, Олексій, Опанас, Семен, Феодор, Юліан.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 10 вересня та 11 вересня

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору