Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Повітряних Сил ЗСУ, Міжнародний день “Лікарі світу за мир”, Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї: що відзначають 6 серпня в Україні та світі

6 серпня – неділя. В Україні відзначають важливе професійне  свято. Крім того, є дві дуже визначні дати, свято цікаве та свято церковне. 

Про них розповість Інформатор.

У першу неділю серпня в Україні відзначають день Повітряних Сил Збройних Сил України. Цей рід військ з’явився на території України у 1917 році. А з 1930 року в Харкові, Полтаві, Чугуєві, Києві, Чернігові та Луганську почали відкриватися вищі навчальні заклади, в яких велась підготовка льотчиків та інших фахівців повітряної оборони.

Метою свята є привернення уваги суспільства до необхідності розвитку Збройних сил, зокрема їх повітряних підрозділів, у зв’язку з тривалою російською агресією.

6 серпня відзначається Міжнародний день “Лікарі світу за мир”. Дата обрана не випадково, адже 6 серпня 1945 року на японське місто  Хіросіма була скинута атомна бомба. Порятунком  життя місцевих жителів та усіх тих, хто опинився в епіцентрі вибуху чи будь-яким чином від нього постраждав, звісно, займалися представники найгуманнішої професії у світі – лікарі. В цей день “люди у білих халатах”  солідарно закликають політиків покласти край війнам, припинити вбивства і кровопролиття, згадати про гуманізм і милосердя. Всі ми розуміємо, що найбільша цінність – це людське життя. Лікарі сумлінно працюють задля того, щоб кожна людина мала шанс видужати та радіти життю, розвиватися, примножувати культурні, наукові надбання людства. У світі, де стільки тяжких невиліковних хвороб, страждань і болю, де лікарі й так не покладають рук, розпалювати нищівну війну можуть лише злочинні режими. 

Також 6 серпня відзначається Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї. Він теж пов’язаний з річницею Хіросимської трагедії. Тоді, у день вибуху, загинуло понад 70 тисяч осіб. Ще десятки тисяч померли від важких хвороб в наступні кілька років. За приблизними оцінками істориків, загальне число жертв вибуху сягає 200 тисяч людей.

Нині у міському парку Хіросіми (Парку миру) знаходиться монумент, присвячений жертвам американського бомбардування з написом: «Спіть спокійно, помилка не повториться». В Японії час від часу спалахують дебати навколо цього напису, який можна трактувати по-різному – і як вказівку на помилку всього людства, і як помилку Сполучених Штатів Америки, які стали тепер союзником Токіо, і як помилку самої Японії, яка розв’язала війну, що й призвело до трагедії Хіросіми. Врешті-решт влада Хіросіми встановили поряд з монументом у Парку миру дошку-пояснення, на якій написано, що (мова) мовиться про присягу всього людства ніколи більше не воювати. Як показали події, цю присягу вже порушила росія, здійснивши напад на Україну.

Щорічно у першу неділю серпня свою любов та вітання заведено висловлювати сестрам, адже це їх день. В цей день сестри зустрічаються та згадують роки дитинства, перші розбиті коліна, подорожі, закоханість та багато іншого, що зближує. Брати в першу неділю серпня дарують своїм сестричкам солодощі, квіти та милі подарунки, висловлюючи свою любов та подяку за підтримку в складних обставинах.

 6 серпня, православна церква вшановує пам’ять святих благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба. У цей день слов’яни намагалися не працювати в полі, тому що дата вважалася пожежонебезпечною. 6 серпня часто бували грози з блискавками, які підпалювали сіно. 

Що не можна робити

  1. Дівчатам не можна в цей день ходити з розпущеним волоссям на вулиці. А якщо волосся коротке, то не можна виходити з дому без головного убору.
  2. 6 серпня не варто довіряти чужим порадам. Вони вам лише нашкодять.
  3. Не можна рубати дерева і ламати гілки.
  4. Дивитися на блискавку не можна, інакше очі будуть боліти.
  5. Не варто працювати в саду і в городі сьогодні.
  6. Не сперечайтеся і не сваріться з рідними сьогодні, інакше відносини зіпсуються назавжди.

Народні прикмети

  • Дощ з ранку – до погожого і ясного дня.
  • Тепло і сонячно – зима буде холодною.
  • Мухи з ранку дзижчать – до сонячної погоди. Якщо ж мух не чути, то буде дощ.
  • Південний вітер – до негоди.
  • Курчата до курки тиснуться – до затяжних дощів.
  • Роса до полудня – буде гроза.
  • З осики пух полетів – пора збирати підосичники.
  • Якщо повний місяць – не можна рубати ліс для будівництва будинку.
  • Яка погода в цей день, такою вона буде у другій половині серпня.
  • Чайки на воду часто сідають – до дощу.

Іменини святкують: Анатолій, Опанас, Борис, Гліб, Давид, Іван, Іларіон, Христина, Микола, Полікарп, Роман.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 5 серпня та про погоду на 6 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору