Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

5 серпня – Міжнародний день блюзу: які свята відзначають у світі, традиції та заборони

5 серпня, відзначають Міжнародний день блюзу, Міжнародний день алопеції та Міжнародний день світлофора. Православна церква 5 серпня вшановує пам’ять святих Трохима, Феофіла і ще 13 мучеників, які померли за віру в часи гонінь на християн. У народі відоме свято під назвами Трохим Безсонник, Трофимів день.

Інформатор розповість, які існують традиції та заборони 5 серпня.

Міжнародний день блюзу

Міжнародний день блюзової музики (International Blues Music Day), що відзначається в першу суботу серпня, – це день, присвячений багатому і яскравому жанру блюзової музики, це свято ритму й душі. Цей день – не лише можливість насолодитися проникливими мелодіями блюзу, а й можливість розповісти людям про історію цього жанру та його значний культурний вплив.

Міжнародний день блюзу був започаткований у 2013 році з метою вшанування блюзу – жанру, який глибоко вплинув на світ музики. День присвячений ознайомленню людей з історією блюзу та вшануванню його музики. Це день, щоб вшанувати минуле, відсвяткувати сьогодення і, найголовніше, забезпечити майбутнє цього унікального американського виду мистецтва, відомого як блюз.

Міжнародний день алопеції

Щорічно в першу суботу серпня у всьому світі відзначають День алопеції.

Алопеція (з латини перекладається як облисіння) – патологічне випадіння волосся, яке призводить до його повного або часткового зникнення на голові або ділянках тіла. Цим аутоімунним захворюванням страждають близько 2% всього населення планети. Захворіти можуть діти та дорослі, вперше симптоми хвороби найчастіше проявляються до 20-річного віку.

Свято започатковано з метою об’єднати людей з алопецією, поділитися своїм досвідом, допомогти подолати труднощі та прийняти себе іншим.

Міжнародний день світлофора

Дату святкування, а саме 5 серпня, було обрано не випадково. Саме цього дня, у 1914 році, мешканці американського містечка Клівленда (штат Огайо) вперше побачили пристрій, на якому автоматично перемикалися кольорові лампочки. Згодом на вулицях містах з’явилися ще 3 таких світлофори. Автором саме цієї конструкції вважається Джейсон Хог.

Трохим Безсонник

Це народне свято в давні часи отримало в народі назву Трохим Безсонник, оскільки в цю дату наші предки лягали спати дуже пізно або взагалі не спали через те, що було багато роботи. 5 серпня вважається дуже щасливою прикметою рано прокинутися чи пізно лягти спати.

День був сповнений турбот – селяни косили сіно і прибирали зерно на зберігання, прибирали в хліві, чистили і обкурювали льох, збирали урожай овочів і фруктів.

Наші предки в свято 5 серпня багато працювали в полі, але знали, що опівдні з наближенням спеки роботу потрібно перервати. В середині дня підвищувався шанс отримати сонячний удар, хоча в давності люди пов’язували погане самопочуття в обід з діями полудниць – духів полів.

У народне свято 5 серпня в давні часи збирали ягоди малини, ожини, горобини, ранньої калини. Частину ягід заморожували, а також готували консервацію і компоти. Калина в цю дату вважається особливо корисною і здатною зцілити будь-які хвороби. Дівчата в цей день вмивалися калиновим соком, щоб мати красиву молоду шкіру. А для міцного здоров’я обов’язково потрібно з’їсти жменю сирих ягід.

Що не можна робити 

У цей день удача посміхнеться тим, хто рано встає і пізно лягає. Тому 5 серпня не варто спати до обіду і дрімати вдень.

У день Трохима не варто займатися порожніми і марними речами, байдикувати, створювати видимість роботи, інакше в майбутньому ваша робота буде марною.

Чоловікам сьогодні не варто ходити в ліс або на річку поодинці. Вважається, що в цей день русалки і водяні можуть заманити самотнього подорожнього.

Працюючи на свіжому повітрі сьогодні, обов’язково потрібно зробити перерву опівдні, інакше є ризик отримати сонячний удар.

Не можна проявляти скупість і жадібність, відмовляти в допомозі сьогодні, викидати хороші речі замість того, щоб їх віддати. Така поведінка призведе до фінансових проблем.

Категорично заборонено в цей день рубати калину, обрізати і ламати гілки на ній.

Дівчатам не варто стригти волосся сьогодні, інакше воно почне гірше рости.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Вранці туман стелиться над землею – до сильної спеки.
  • Якщо на світанку яскраво мерехтять зірки, то через кілька днів почнуться дощі.
  • Сова голосно ухає – до потепління.
  • Яка погода сьогодні, такою вона буде і в серпні.
  • Якщо вночі і вдень велика різниця в температурі повітря, то погода в серпні буде мінливою.
  • Гроза 5 серпня віщує багатий урожай зерна.
  • На вулиці не видно метеликів і бджіл – скоро піде дощ.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Трохим, Андрій, Федір.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 5 серпня. Писали, де провести вихідні у Кривому Розі. Писали,  які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору