Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День машинобудівника України, Всесвітній день річок, Міжнародний день глухих: що відзначають 24 вересня в Україні та світі 

24 вересня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є важливі дати, свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

В останню неділю вересня своє професійне свято відзначають українські машинобудівники. Машинобудування України займає одну з ключових позицій в економічному секторі країни, воно має свою власну структуру і поділяється на масу окремих галузей. Це металообробка та важке машинобудування, суднобудування і судноремонт, тракторобудування й автомобілебудування, верстатобудування і приладобудування, авіабудування і авіаремонт, а також залізнична галузь, електротехнічна, сільськогосподарська і звичайно ж ракетобудування та підприємства оборонного комплексу.

В цілому, в структурах і підрозділах машинобудівної галузі України залучено понад 2800 промислових підприємств і понад 230 організацій, що виконують різноманітні наукові, науково-технічні та дослідницькі роботи. Приблизна кількість працюючих у цій галузі людей – понад 1 млн.

Також 24 вересня відзначається Всесвітній день річок. Річки – це ніби артерії, без яких не може функціонувати живий організм Землі. Річкова біосфера має найвищий рівень біорізноманіття, але за останні 50 років прісноводні рослини й тварини втратили 80% популяції, яка скорочуються вдвічі швидше, ніж популяція морських видів. Греблі, надмірний водозабір та забруднення річкової води, а також кліматичні зміни – все це загрожує здоров’ю і взагалі існуванню річок на нашій планеті. Мета Дня –  підкреслити цінність рік, привернути увагу людства до їхніх проблем і сприяти природоохоронним діям.

Крім того, кожен рік у неділю, що завершує останній повний тиждень вересня, у світі проводиться Міжнародний день глухих. Воно присвячується усім людям, котрі мають проблеми зі слухом.

Започаткували цей день ще в 1951 році. Саме тоді була заснована Міжнародна федерація глухих. Згідно зі статистичними даними, на 100 осіб в середньому припадає 1 людина, яка є носієм гена глухоти. Це означає, що багато хто з нас може знаходитися в зоні ризику.

24 вересня в церковному календарі – день пам’яті первомучениці рівноапостольної Текли.

Святій Теклі молилися про зцілення, спасіння, любов та благополуччя в родині. Серед наших предків існувала особлива традиція. Протягом дня намагалися не запалювати вогонь, але після заходу сонця полум’я розводили вже обов’язково. Вважалося, що це принесе успіх та щастя. Якщо дивитися на полум’я і загадати бажання, воно точно здійсниться.

Що не можна робити

  • лаятися і лихословити;
  • брати гроші в борг і віддавати борги;
  • вживати алкоголь.

Також цього дня забороняється важко працювати – такі справи краще відкласти на інший день.

Народні прикмети та традиції

  • дивилися, який сьогодні день: на Теклю яскраве сонце — скоро різко зміниться погода;
  • почути грім — до теплої зими;
  • на дубі багато жолудів — чекайте на м’яку зиму;
  • білка линяє від голови до хвоста — зима буде довгою та мокрою;
  • птахи низько над землею літають — до ранньої зими;
  • багато жолудів на ранню і сувору зиму.

Іменини святкують: Павло, Василь, Сергій, Текля, Степан, Андрій, Давид, Віталій, Владислав.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 23 вересня та про погоду на 24 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору