Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день бамбука, Міжнародний день рівної оплати праці: що відзначають 18 вересня в Україні та світі

18 вересня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива дата, свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

Щорічно 18 вересня відзначається Всесвітній день бамбука. Бамбук – це гігантська трава і найшвидше зростаюча рослина на нашій планеті  Це найважливіший елемент балансу кисню і вуглекислого газу в атмосфері. Гай бамбука виробляє на 35% більше кисню, ніж аналогічний гай дерев. Потрібно завжди пам’ятати японське прислів’я: “Бамбук, який гнеться, сильніший за дуб, що пручається”. Головна мета дня –  Головна мета – привернути увагу людства до бамбука, який є дуже цінною рослиною.

Також 18 вересня відзначається Міжнародний день рівної оплати праці. Цей день був започатковано ООН у 2019 році з метою привернення уваги до проблеми ґендерних нерівностей у сфері оплати праці. В основі ініціатив лежить факт, що жінки в більшості країн отримують винагороду за ту ж чи схожу роботу набагато менше, ніж їхні чоловічі колеги. Міжнародний день рівної оплати праці нагадує нам про важливість боротьби за рівноправність та справедливість у випадку оплати праці. Це проблема, яка потребує комплексного та системного підходу, а також активної підтримки суспільства загалом. Досягнення рівної оплати праці – це не тільки питання справедливості, а й ключовий елемент сталого соціально-економічного розвитку.

18 вересня за новим церковним календарем згадують святу мученицю Аріадну Проміську. У народному календарі – Аріна Шиповниця. Цього дня заведено збирати ягоди шипшини. Вважається, що зібрані саме 18 вересня вони мають особливо цілющу силу.

Що не можна робити

  • не можна сваритися і з’ясовувати стосунки, особливо з близькими – сварка затягнеться надовго;
  • заборонено пліткувати, обговорювати інших;
  • не можна хвалитися успіхами;
  • не слід стригтися – можна вкоротити долю.

18 вересня слід бути обережними у своїх проханнях до Господа і не просити більше, ніж потрібно для життя, інакше можна втратити те, що є.

Що можна робити

У святої Аріадни просять добробуту, здоров’я і сімейної злагоди. Цього дня слід обов’язково зробити якусь добру справу – але не напоказ, а потай.

Заведено влаштовувати дівочі посиденьки і шинкувати капусту на зиму.

Народні прикмети

  • листя у берези ще не опало – зима буде теплою;
  • журавлі відлітають – будуть морози наприкінці місяця;
  • бур’яни витягнулися у висоту – зима буде сніжною;
  • яка погода 1 жовтня – така й 1 квітня.

Іменини святкують: Афанасій, Гліб, Давид, Єлизавета, Захар, Іраїда, Максим, Раїса, Федір.
Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 16 вересня та 17 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору